Kočner kommandóját valaki szintén megfigyelte. De mégis kicsoda?

2020. február 26. - 09:47 | Belföld

A Peter Tóth által létrehozott csapatot, akiket Marian Kočner több újságíró, köztük Ján Kuciak megfigyelésére bérelt fel, valaki szintén megfigyelte, felvételt is készített némelyikükről - írja szerdán a Sme hírportálja.

Kočner kommandóját valaki szintén megfigyelte. De mégis kicsoda?
Peter Tóth, aki az újságírókat megfigyelő csapatot összehozta (Fotó: TASR)

A lap szerint nem világos, ki lehetett az, de elsődlegesen valamely szlovák titkosszolgálat jöhet szóba, ugyanis annak is utánajártak, hogy nyomoztak az autók után, amelyeket Kočner emberei használtak.

Az újságírókat megfigyelők megfigyelését bizonyítja a Sme szerint, hogy a belügyminisztrériumi főfelügyelőség egy jelentést küldött róluk tavaly áprilisban a NAKA-nak, közvetlenül Branislav Zuriannak, a bűnszervezetekkel foglalkozó egység vezetőjének címezve. Zurian tette aztán be a dokumentumot az újságírók illegális megfigyeléséről szóló ügy aktájába. Az ügyben máig nem gyanúsítottak meg egyetlen konkrét személyt sem.

Az újságírókat megfigyelő csapatot a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Peter Tóth egykori újságíró és SIS-ügynök hívta életre, és egy korábbi titkosszolgálati kollégája, Miroslav Kriak vezette.

A Sme információi szerint a megfigyelésükről szóló dokumentum névtelen forrástól jutott el a belügyminisztériumi főfelügyelőségig. Mindössze nyolc oldalas, de nem tudni, hogy ez az egész jelentés-e vagy annak egy kivonata. A megfigyelők megfigyelését bizonyítja, hogy fotók készültek róluk, amiket eddig nem hoztak nyilvánosságra. A hozzájuk csatolt szövegekből viszont az derül ki, hogy 2016-ból és 2017-ből származhatnak.

A SIS nem kívánt reagálni a cselekményre, a folyamatban lévő bírósági és egyéb eljárásokra hivatkoztak.

(SME/TASR)