Kočner Kuciak sorsával fenyegette meg, ha nem engedelmeskedik. Most megússza, mert szülési szabadságon van

2020. január 28. - 18:08 | Belföld

Felfüggesztette kedden a Bírói Tanács Denisa Cviková bírót, mert Marian Kočner kezére játszott korábban. Minderről ma már részletesen beszámoltunk, de késő délután futott be a hír egy korábban elhallgatott részlete, miszerint a  kočneres ügy másik érintett bírája, Zuzana Maruniaková ügyében a Bírói Tanács nem fogadta el Gál Gábor igazságügyi miniszter javaslatát, mivel Maruniaková szülési szabadságon van. Ezért őt nem lehet felfüggeszteni.

Kočner Kuciak sorsával fenyegette meg, ha nem engedelmeskedik. Most megússza, mert szülési szabadságon van
Fotó: tasr

Maruniakovát azzal gyanúsítják, hogy Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár hatására Kočner javára döntött a váltóhamisítási ügyben, amikor azt még civil eljárás keretében tárgyalták. Ekkor Cviková is részt vett a döntéshozatalban, holott az ügyben nem volt kijelölve bíróként.

Cviková nevét a Marian Kočnerral folytatott kommunikációban emlegetik, Kočnert a Markíza-váltók meghamisításával és Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolják. Elena Berthotyová, a Bírói Tanács különbizottságának elnöke szerint Cviková nem adott kielégítő magyarázatot arra, miért emlegetik a nevét a kommunikációban. A bírónő azzal védekezett a bizottság előtt, hogy nem tehet arról, amit mások írnak róla. Berthotyová azonban rámutatott, hogy a kommunikáció olyan eseményekről szól, amelyek valóban megtörténtek.

A Threema-üzenetek szerint Cviková segített Maruniakovának egy olyan határozat kidolgozásában, amely Kočnernak kedvezett a 8 millió euró értékű a Markiza-váltókkal kapcsolatos perben. Cviková azt mondta, hogy a kollégáknak segíteni bevett gyakorlat, Berthotyová azonban megkérdőjelezte ezt a védekezést. Cviková nem tudott más hasonló példát felhozni.

Maruniaková ügyében nem hagyta jóvá Gál Gábor javaslatát a Bírói Tanács. A bírónő szülési szabadságon van, és az új jogszabály nem pontosítja a felfüggesztés körülményeit abban az esetben, ha a bíró éppen nem gyakorolja a hivatását.

Gál javaslata a Bírói Tanács több tagja, például Pavol Žilinčík szerint is jogi szempontból kifogásolható. Berthotyová hozzátette, veszélyes lehet az új jogszabály, amely ilyen javaslatok előterjesztésére jogisítja fel a minisztert. Figyelmeztetett, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem tévedhet arra az útra, amelyen a lengyel vagy a magyar halad. „Úgy véljük, hogy ez az intézmény objektív” - mondta Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a miniszter által elkövetett esetleges visszaélés esetén is a Bírói Tanács hozza meg a végső döntést.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Monika Jankovská közel hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017 ősze és 2018 májusa között. A korábbi államtitkár korábban a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem ismeri Kočnert, sosem kommunikált vele sem közvetlenül, sem közvetett úton, másokon keresztül. Nem sokkal később megjelent információk szerint Kočner még a Kuciak-gyilkosságot is megemlítette a Jankovskának írt üzenetében. Az államtitkárnak Zuzana Maruniaková bírónőre utalva azt írta: "tegye, amit tennie kell, mert úgy végzi, mint Kuciak".

TASR