Kočner legjobb ügyvédje, Ficóék cinkosa egyre nagyobb bajban

2022. szeptember 26. - 10:34 | Belföld

A Marek Para ügyvéd elleni hivatalos gyanúsítást most egy olyan üggyel bővítették, amiben ő maga is ügyvédként ténykedik. A rendőrség szerint belekotnyeleskedett védence, Pavol Rusko egyik állítólagos bűntettébe, manipulálta az egyik tanút a Sylvia Klaus-Volzová elleni gyilkosság előkészítésének ügyében.

Kočner legjobb ügyvédje, Ficóék cinkosa egyre nagyobb bajban
Marek Para (jobbról) - Fotó: TASR

A Threema applikációban váltott üzeneteik alapján Marek Pare annak idején rendszeresen tájékoztatta az ügyben folytatott nyomozásról Marian Kočnert. Éppen ezek az üzenetek vezettek oda, hogy kibővítették a Para elleni gyanúsítást a Kaifáš fedőnevű nyomozásban egy további üggyel. Mostanáig egy konkrétum szerepelt benne, mégpedig az, hogy a gyanú szerint Norbert Bödör nyitrai oligarcha és a köré csoportosulók érdekeit szem előtt tartva részt vett Vasiľ Špirko ügyész lejáratásában azzal, hogy manipulált egy fontos tanút, bizonyos Ľuboš Vargát.

Ľuboš Varga egy adócsaló, aki annak idején tanúskodni kezdett olyan ügyekben, melyeken állítólag Robert Kaliňák és Ján Počiatek, a Smer-SD korábbi miniszterei profitáltak. Špirko szerint Varga tanúja volt annak, hogy valaki 2010-ben 500 ezer euró kenőpénzt juttat el "Robonak és Janonak" a belügyminisztérium hálózati komponenseinek beszállítása kapcsán. Varga ígéretet tett Špirkónak, hogy tanúskodni fog, végül azonban változtatott a vallomásán, és azt állította, Špirko forgatta ki a szavait.

Špirko annak idején kiállt, és nyilvánosan beszélt az ügyről, Kočner és Para pedig ezzel egyidejűleg arról kezdtek csevegni a Threemán keresztül, hogyan tudnák ezt a bizonyos Vargát befolyásolni.

"Meg tudnánk győzni ezt a Vargát, hogy az egész, ami abban a feljelentésben van, Špirko készítette elő és ő kényszerítette az aláírására? Jutalomért cserébe persze..." - írta 2018. március 9-én Kočner Parának, mire ő úgy válaszolt, hogy leül vele.

Para az ellene felhozott vádat persze célzatosnak nevezte, ami szerinte a Speciális Ügyészség ügyészének bosszúja.

Fél évnyi nyomozást követően a Para elleni gyanúsítást újabb ponttal bővítették ki, Rusko gyilkossági előkészítési ügyével. A SME az infotörvény alapján megszerezte a hivatalos, anonimizált gyanúsítást, és abból kiderül, hogy az ügyet úgy próbálták befolyásolni, hogy az egy másik rendőri egységhez és vizsgálótiszthez kerüljön, hogy "xxx" javára tudják befolyásolni a folyamatban lévő büntetőeljárást.

Hogy az ügyben Ruskót éppen Para védi, azt Kočnernek köszönheti, aki ezzel el is dicsekedett a Threema-üzeneteiben Alena Zsuzsovának. Kočner ugyanis nem szerette volna, hogyha az akkor még folyamatban lévő váltóhamisítási perben Rusko megtörik és elkezd együttműködni a rendőrséggel.

Az ügyész szerint a bizonyítékok most abba az irányba mutatnak, hogy a Bödör által irányított rendőrségi maffia érdeklődött a Volzová-ügy iránt.

Peter Hraško akkori NAKA-igazgató el akarta venni az ügyben folytatott nyomozást Lukáš Kyselicától (aki jelenleg az OĽaNO parlamenti képviselője), ő viszont túljárt az eszén és később bekérte az ügyiratba Hraško látogatási naplóját, amiből kiderült, hogy Marek Para hányszor járt nála, miközben Rusko ügyvédje volt.

(SME)