Kočner "majmocskája", Monika Jankovská távozik az államtitkári pozícióból, mocskos támadásról és disznóságról beszélt

2019. szeptember 3. - 14:18 | Belföld

Monika Jankovská (Smer-SD), az igazságügyi minisztérium államtitkára, aki intenzív telefonos kapcsolatban állhatott Marian Kočnerrel, kedden bejelentette, hogy távozik a pozíciójából.

Kočner "majmocskája", Monika Jankovská távozik az államtitkári pozícióból, mocskos támadásról és disznóságról beszélt
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Jankovská a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem ismeri Marian Kočnert, sosem kommunikált vele sem közvetlenül, sem közvetett úton, másokon keresztül.

Az igazságügyi minisztériumban tartott rendőrségi akcióval kapcsolatban elmondta, nem vették el a mobiltelefonját a rendőrök. „Önként adtam át a telefont a rendőröknek minden hozzá tartozó kóddal együtt, mert nincs mit titkolnom” – jelentette ki.

A Kočner és közte zajlott állítólagos kommunikációval kapcsolatban hangsúlyozta, ez a beszélgetés Kočner telefonjából származik, amelyhez hozzáfért egyebek mellett Peter Tóth is, ezért nincs arra garancia, hogy senki nem manipulált a telefonnal, szerinte éppen ezért nem is számít törvényszéki bizonyítéknak.

Az államtitkár újságírói kérdésre nem volt hajlandó elárulni, hogy mikor vásárolta a telefont, amelyet átadott a rendőrségnek. „Ha a rendőrség nyilvánosságra hozza, akkor majd megtudják, én nem fogok erről beszélni a nyomozás idején“ – mondta.

Jankovská óriási disznóságnak nevezte az elmúlt hetek történését. Mint fogalmazott, a média lincselést indított ellene, és szánalmasnak nevezete a próbálkozást, hogy elérjék, lemondjon az államtitkári pozícióról.

„Az egész cirkusz azt eredményezte, hogy Peter Pellegrini kormányfőt le akarják váltani. Ez a mediális cirkusz mélyen érinti a családomat, a fiaimat és az édesanyámat is, akiknek semmi közük a politikához” – mondta, majd hozzátette, egy meg nem nevezett újságíró meglátogatta a beteg 80 éves édesanyját, amit nem tart etikusnak.

„A nyilvános kivégzésemet akarták nem alátámasztott információk és mediális lincs által, akkor hát itt van. A média lincselésének hatására és a családom miatt mondok le a funkcióról” – jelentette ki.

Elmondása szerint, ha nem lett volna nyomás a családján, maradt volna az államtitkári funkcióban.

Jankovská megemlítette, hogy az igazságügyi minisztérium címére ma reggel érkezett egy levél, amelyben a Kočnerrel folytatott állítólagos kommunikáció három verziója szerepelt, a levélen nem tüntették fel a feladó nevét. „A kommunikáció számomra ismeretlen személyek közt zajlott. Valaki vagy valakik Kočner kommunikációjának többféle verziójával rendelkeznek. Ez a kommunikáció tele volt vulgarizmusokkal, lekezelő gúnynevekkel” – folytatta, majd hozzátette, hogy a kommunikációban több bírót és ügyvédet is megemlítettek, valamint számos társadalmi és politikai konspiráció van benne.

„Ez egy mocskos támadás a személyem ellen“ – húzta alá.

Monika Jankovská egyúttal kijelentette, mivel nem követett el semmit, nem lát okot arra, hogy ne vehetné fel ismét a bírói talárt, ugyanis visszatér a Pozsonyi Kerületi Bírósághoz. Mint fogalmazott, a politikai nyomás nem érinti a bírói tevékenységet.

Egyúttal hangsúlyozta, sem a kormányfő, sem az igazságügyi miniszter nem gyakorolt rá semmilyen nyomást azzal kapcsolatban, hogy távozzon a funkciójából. Peter Pellegrinit és Gál Gábort is a sajtótájékoztató előtt értesítette a döntéséről, és mindketten tudomásul vették.


Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) két hete lefoglalta Jankovská mobiltelefonját. A nyilvánosságra került információk szerint Jankovská intenzív telefonos kapcsolatban állhatott Marian Kočnerrel, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak. Kočner az üzenetben csak majmocskának nevezte az államtitkárt.

Kočner egy tavalyi levelezésében elmélkedett az igazságügyi tárcáról. Arról az időszakról van szó, amikor a Híd korábbi igazságügy-minisztere, Lucia Žitňanská 2018. március 14-én bejelentette, hogy egy következő kormányban ő már nem folytatja a munkáját. Az üzenetek alapján Kočner pár nappal a március 14-i bejelentés előtt már tudott arról, Žitňanskát Gál váltja a miniszteri bársonyszékben. Akkor írta a vállalkozó partnerének, Zsuzsovának: „A nyakamra mászott az a k.va Žitňanská. Bárki kerül a helyére, a minisztériumot Jankovská fogja vezetni. Ő pedig az én majmocskám.”

Az elmúlt hetekben több politikus is kijelentette, elfogadhatatlan, hogy Jankovská az államtitkári poszton maradjon. Zuzana Čaputová államfő egyenesen felszólította az államtitkárt, hogy mondjon le.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a múlt héten megpendítette, hogy Jankovská fontolóra vehetné a távozását, ma pedig úgy nyilatkozott, hogy el kell oszlatni minden gyanút, ami miatt rendőri beavatkozást rendeltek el több bíró és az igazságügyi államtitkárral szemben. A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy találkozott Lenka Praženkovával a Bírói Tanács elnökével, és hozzátette, lépéseket kell tenni, hogy az emberek újra bízzanak az igazságszolgáltatásban.

Gál Gábor igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, azonnal indítványozza Jankovská leváltását, amint bizonyíték lesz arra, hogy kapcsolatban állt Marian Kočnerrel.

Az ellenzék augusztus végén tüntetést szervezett az igazságügyi minisztérium épülete elé, és felszólította a kormányfőt, hogy menessze Jankovskát. Mivel ez nem történt meg, az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést indítványozott, hogy megpróbálják leváltani Peter Pellegrinit. Az ülésre pénteken kerül sor.


(para)