Kočner Matovičra is rácuppanhatott, de a pénzügyőrség széttárja a kezét

2020. május 22. - 14:11 | Belföld

"Jó napot, uram. Itt vagy?" - így kezdődik az a Marian Kočnerről szóló legújabb sztori, ami 2016. júniusában startolt el, és amelyiknek a másik főszereplője az akkori pénzügyőrség vezető tisztviselője. Az "úr" hogylétéről nem más érdeklődött, mint maga a szlovákiai vállalkozók pocakos "atyaúristene", Kočner.

Kočner Matovičra is rácuppanhatott, de a pénzügyőrség széttárja a kezét
Fotó: tasr

"Most nem vagyok, de holnap már leszek." - válaszolta neki Dušan Pátek, aki éppen egy hónappal korábban foglalta el a Pénzügyi Igazgatóság alelnöki posztját. Ez a Pátek sokat kommunikált Kočnerrel, tegező viszonyban voltak, gyakran olyan munkaügyi kérdéseket vitattak meg, amelyek az alelnök hatáskörébe tartoztak.

Kočner, ha kapott valami számára fontos üzenetet, általában többes számban válaszolt és mindenki nevében köszönte azt meg.

Pátek, mint magas beosztású tisztviselő, még azután is tartotta a kapcsolatot a kétes hírű vállalkozóval, hogy felmerült a gyanú, az ellentmondásos üzletember Donovalyn szállodák fiktív értékesítésével milliókkal fosztotta meg az államot.

A pénzügyőrség emberét erről az egészről megkérdezte az egyik korrupció ellen küzdő - a Nadácia Zastavme korupciu nevezetű - alapítvány, amely megkeresésre Pátek azt felelte: "Mivel kérdéseik több téves információt tartalmaznak, ezekre képtelenség válaszolni."

A 2006 óta az adóigazgatóságon dolgozó Pátek - akihez a Kočner és a Bašternák cégeit is felügyelő pozsonyi kirendeltségek is tartoztak - egészségügyi okokból tavaly nyáron lemondott az alelnöki posztjáról.

2017. április 20-án, hajnali 4 órakor Kočnernak megszaladt a keze és azt írja ennek a Páteknak: "Jó reggelt. További anyagot küldök azzal a kérdéssel kapcsolatban, amelyről már beszéltünk, és amit lehetőség szerint sürgősen véleményezni kell. Az elvárható válasz - adóelkerülés, és idevágó módszertani útmutatóra lenne szükségünk. Köszönöm mindenki nevében."

Ezt követően Kočner még elküldött egy dokumentumot, aminek a megnevezése az alábbi volt: "Módszertani vélemény iránti kérelem - Pénzügyi Igazgatóság", de ennek tartalma még nem derült ki.

Pár percre rá Pátek válaszolt, megjegyezve: "Sürgősen foglalkozunk vele, tájékoztatlak majd."

Kočner szinte azonnal reagál: "nagy hal ügyéről van szó (ez szép siker lesz - a sajtóvisszhagja is), már csak ez a véleményezés hiányzik, hogy aztán létrejöhessen egy „ látogatás”.

Ugyanezen a napon, néhány órával később, Martina Ruttkayová, a pluska.sk Kočnerhez kapcsolható szerkesztője publikált egy cikket, amiben rendőrségi forrásra hivatkozva jelzi, az akkor még ellenzékben politizáló Igor Matovič vállalkozásával összefüggésbe hozható valamilyen stróman, meg az adóalap jelentős csökkentése. Erre a cikkre alapozva a kormánypárti Smer képviselői még aznap egy sajtótájékoztatót hívtak össze, a következő címmel: Matovič adócsalást követett el.

Pátek nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kočnerrel folytatott hajnali kommunikáció összefüggésben lehet-e az adófizetők és a rendőrség Matovičcsal kapcsolatos későbbi lépéseivel.

A korrupcióellenes alapítvány a Pénzügyi Igazgatóság jelenlegi vezetőségét is megkereste ezzel az üggyel. Ivana Skokanová szóvivő elmondta: "határozottan ellenzi azt az erőfeszítést, hogy összekapcsolják az egymástól független témákat és megalapozatlan konstrukciókat hozzanak létre". Hozzátette azt is, hogy a pénzügyőrség feladata az adók és illetékek beszedése, nem pedig a politikai pártok sajtótájékoztatóinak a nyilvántartása és módszertani útmutatók kiadása, esetleg hivatal munkatársai magánbeszélgetésének ellenőrzése.

(Sme)