Kočner még az utóbbi napokban is biztonságba próbálta helyezni a vagyonát!

2019. december 15. - 07:00 | Belföld

A hét egyik legfontosabb híre, hogy Marian Kočner több cégével együtt felkerült az ún. Magnyitszkij-listára, ami azt jelenti, hogy zárolták amerikai érdekeltségeit. A váltóhamisítással és a Kuciak-gyilkossággal is vádolt szlovák vállalkozó azonban még a szankciók meghozatala előtt lányaira tudta íratni vagyona egy részét - tudta meg a Denník N, mely szerint viszont ez sem biztos, hogy segít rajta.

Kočner még az utóbbi napokban is biztonságba próbálta helyezni a vagyonát!
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Az amerikai kormány december 10-én, kedden közölte, hogy felvette Kočnert és cégeit a szankciós listára, ez pedig azt jelenti, hogy a szlovák bankokon keresztül folyó pénzáramlásait is blokkolják. Ezen cégei közt volt a Správa a inkaso pohľadávok, mely azonban egy nappal korábban, december 9-én átruházta a pozsonyi Five Stars Residence komplexumban birtokolt összes ingatlanját a Sisters s.r.o. nevű társaságra. Ez utóbbi mögött Kočner lányai, Andrea és Karolína állnak. A kataszteri nyilvántartás szerint az adásvételi szerződést december 9-án írták alá.

A Denník N szerint nem tudni, hogy ez véletlen, vagy Kočner tudhatott az amerikai pénzügyminisztérium által bevezetendő szankciókról, mindenesetre a szlovák kormány bizonyos tagjai 24 órával a bevezetésük előtt tudhattak róla.

Egy héttel korábban ugyanez a cég szintén vagyoni átruházásokat hajtott végre. Ugyancsak a Sisters s.r.o-ra íratták egy, a Cintorínska utcában álló lakóházban lévő ingatlanjait. A Správa a inkaso pohľadávok társaság birtokában mindössze egyetlen nem lakás célú ingatlan maradt a Bonaparte villában, ahol Robert Fico is lakott korábban.

A Denník N szerint a spekulatív célú vagyoni átruházás azt eredményezi, hogy a szankciókat kiterjesztik Kočner családjára is, emiatt pedig súlyos problémáik akadhatnak az amerikai bankrendszer igénybe vételével.

A portál utánajárt, és kiderült, hogy Kočner már néhány napja nem kívánatos ügyfélnek számított az amerikai bankszektorban, amióta meggyanúsították a fent említett bűncselekményekkel. Hasonló szigorral léphetnek fel a bankok Kočner legközelebbi hozzátartozóival szemben is.

"Ez az intézkedés arra szolgál, hogy a listán szereplők ne használhassák az Egyesült Államok pénzügyi rendszereit vagy az amerikai pénzügyi forrásokat és ezzel ne zavarhassák meg a bírósági eljárás lefolytatását. Az intézkedés az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét is védi az esetleg elkövethető visszaélésekkel szemben" – tájékoztatott Griffin Rozell, Amerika szlovákiai nagykövetségének szóvivője.

Az amerikai szankciós jogszabálynak nevet adó Szergej Magnyitszkij 2009-ben orosz börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei. Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztségviselők ellen.

(Denník N/TASR/parameter)

Címkék: Marián Kočner