Kočner megy a sittre, döntött a Legfelsőbb Bíróság!

2018. június 28. - 18:26 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elrendelte Marian Kočner vállalkozó letartóztatását, részben helyt adva a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze által benyújtott panasznak. Az ügyész a Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírójának döntése ellen fellebbezett. Pavol Rusko, a Markíza TV volt igazgatója szabadlábon védekezhet. A két férfi ellen a Markíza tévétársasággal kapcsolatos, csaknem 70 millió euró értékű váltók hamisítása ügyében folyik eljárás.

Kočner megy a sittre, döntött a Legfelsőbb Bíróság!
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Kočnert a tárgyalóteremből el is vitték egyből a pozsonyi büntetésvégrehajtási intézetbe - közölte Alexandry Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

František Mozner, a szenátus elnöke az ügyészi kérelem ama pontjának adott helyt, ami a vizsgálati fogság preventív jellegét forszírozta, ugyanis fennáll a gyanúja, hogy a letartóztatott szabadlábon folytatná bűncselekmények elkövetését. Azt nem látta megalapozottnak, hogy a gyanúsított tanúkat befolyásolhatna vagy akadályozhatná a nyomozást.

A bíró hangsúlyozta, hogy a gyanúsított a vád szerint szofisztikált módszerrel követhette el a bűncselekményt, mégpedig 2006-tól kezdődően hosszabb időn keresztül, azzal a céllal, hogy a nagy értékű vagyoni kár értékét jócskán meghaladó pénzügyi haszonra tegyen szert.

A döntés ugyan végleges, de Kočner ügyvédje, Martin Pohovej szerint rendkívüli fellebbezést készül benyújtani az Alkotmánybírósághoz, amint kézhez kapja az írásos határozatot.

"Győzött az igazság, a törvényesség és a bátorság, ez pedig üzenet a tisztességes embereknek arról, hogy az igazságszolgáltatás működik és mindenkinek eljön az ideje" - adott hangot elégedettségének Ján Šanta ügyész.

Hozzátette, elégedett a döntéssel, mivel az egyik gyanúsított rács mögé kerül, miközben a másik jogai is korlátozottak, lévén hogy a gyilkossági ügyével összefüggésben elektromos karkötőt kell hordania.

Rusko ügyvédje, Marek Para nem kívánta kommentálni a mostani döntést, és újságírói kérdésre elmondta, nem tud róla, hogy védence változtatni kívánna vallomásán a váltókkal kapcsolatban. Rusko ugyanis egy másik perben igazolta, hogy az ő aláírása szerepel a váltókon.

Mind Kočner, mind Rusko tagadják, hogy meghamisították volna azt a négy váltót, amelyet állítólag 2000-ben állítottak ki, amikor Rusko volt a Markíza társtulajdonosa és igazgatója. Kočner egyik cége, mely a váltók állítólagos tulajdonosa, követeli annak értékét elsőrendűen Ruskótól, közvetve pedig a Makrízától mint kezestől. Összesen 42 millió eurót követel, az egyik váltó perében pedig első fokon már sikerrel járt. Az ítélet abban az ügyben azonban nem jogerős.

(TASR)