Kočner miatt rendszerváltás vár a bíróságra

2019. október 21. - 12:18 | Belföld

Bővítenék a bírói tanács és az igazságügyi minisztérium hatáskörét a törvénysértő bírókkal összefüggésben.

Kočner miatt rendszerváltás vár a bíróságra
Fotó: tasr

Erről Gál Gábor igazságügy-miniszter és Peter Pellegrini kormányfő beszélt hétfői találkozójuk után. A találkozón részt vettek Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter, valamint a rendőrség, a bírói tanács és a főügyészség képviselői is.

A kormányfő megerősítette, hogy az igazságügyi tárca néhány órán belül előkészíti azokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik a bírók és az ügyészek gyors felelősségre vonását. Hozzátette: nem akarja, hogy ezek olyan olcsó javaslatok legyenek, amelyeket Lex Jankovská vagy Lex Trnka néven emlegetnek majd.

„A mai tárgyalások eredményeit fontos lépésnek tartom, mely elősegítheti az ügyészségek és a bíróságok megtépázott hírnevének helyreállítását, valamint a közbizalom fokozatos visszaszerzését” – jelentette ki a kormányfő. Úgy véli, az új jogszabályok lehetővé teszik majd, hogy megbüntessék azokat, akik visszaéltek a hivatásukkal, hiszen az ilyen bírók és ügyészek szégyent hoznak tisztességes kollégáikra is. Pellegrini szerint ez utóbbiak vannak többségben. „Nem állíthatjuk populista módon azt, hogy az egész igazságszolgáltatásunk rossz, mert ezzel a szélsőségesek kezére játszanánk, akik erőskezű kormányzást követelnek a demokrácia helyett” – figyelmeztetett a miniszterelnök. Hozzátette: a hétfői munkaértekezlet konstruktív szellemben zajlott, minden résztvevő konkrét törvényjavaslatokkal érkezett.

Gál kilátásba helyezte, hogy a mai tárgyalások eredményeit már este bemutathatják. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy a javaslatainkat nem fogják megtámadni az Alkotmánybíróságon, hogy nem lesznek retroaktívak és hogy nem fogják akadályozni a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonhatóságát” – fűzte hozzá Gál. A miniszter egyelőre nem árult el konkrétumokat a tervezett módosításokról.

Ahogy arról ma már beszámoltunk, az igazságügyi tárca vezetője ma találkozott a bíróval, még azelőtt, hogy a miniszter Peter Pellegrini kormányfővel áttekintené a szlovákiai bíróság jelenlegi helyzetét. Ez utóbbi egyeztetésen megvizsgálják, milyen intézkedésekkel lehetne visszanyerni a bíróságba vetett, és az utóbbi időben - főleg Kočner ügyei miatt - megkérdőjelezett bizalmat.

TASR/para