Kočner nem szent, de nem is gyilkos, Zsuzsovának nem kellett az új élet, Szabó pedig elsírta magát

2020. július 31. - 16:36 | Belföld

A Kuciak-per július 31-i tárgyalási napján az ügyvédek után a vádlottak is megtartják záróbeszédüket. A bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon zajló eljárás ezzel a végéhez ér, augusztus 5-én várható az ítélet.

Kočner nem szent, de nem is gyilkos, Zsuzsovának nem kellett az új élet, Szabó pedig elsírta magát
Marián Kočner - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

"Ján Kuciak engem egyáltalán semmilyen módon nem zavart"

- szögezte le záróbeszéde kezdéseként Marián Kočner. Szerinte Kuciak cikkei semmilyen veszélyt nem jelentettek rá - például a Donovaly-i telek- és hotelügyletei kapcsán írt sorozat alapján nyomozás indult, de Kočner ellen abban az ügyben máig nem emeltek vádat. Úgy véli, Kuciak anyagai egyáltalán nem tűntek ki azok közül, amiket a SME, a Denník N, vagy a Nový čas jelentetett meg róla. "Ján Kuciak biztosan nem tűnt ki az átlagból, sőt, alattuk volt"

Kočner cáfolta, ami az ügyész záróbeszédében korábban elhangzott, hogy nem találkozott Zsuzsovával nyilvános helyen. Azt mondja, ez hülyeség, Zsuzsovával Bacsfán és Donovalyn is találkozott, a családja is tudott a nőről, sőt, korábban egy étteremben is lefotózták őket. A vádlott tagadta azt is, hogy az ellene valló Peter Tóthtal üzleti partnerek volnának, szerinte ez nem igaz.

"Kedden ez az őrült esemény rázza meg Szlovákiát, én meg utána bemegyek a bankba, hogy kivegyek a széfből 50 ezer eurót?" - tette fel a kérdést Kočner. Szerinte ez képtelenség, hiszen saját magát keverte volna gyanúba.

Manipulálták a Threemát

A vádlott azt mondja, nincs minden rendben a Threema-beszélgetéseivel sem. Az archivált online csevegés egy része a saját bevallása szerint is valódi, azonban van, ami hiányzik belőle, és van, amit hozzátettek. Szerinte még azelőtt manipulálhattak a telefonjával, hogy azt a szlovák hatóságok elküldték az Europol szakértőinek.

"A károsultak képviselőinek záróbeszédei közben úgy éreztem magam, mint egy ezoterikus szeánszon" - minősítette a Kuciakékat és Kušnírovát képviselő Roman Kvasnica és Daniel Lipšic teljesítményét Kočner. Úgy érzi, összeesküdtek ellene.

"Nem vagyok szent, de gyilkos sem vagyok. És biztosan nem vagyok egy hülye, aki nem tudatosítja, mit okoz egy újságíró meggyilkolása"

- érvel ártatlansága mellett.

Záróbeszéde végén egy felmérést ismertetett a bírósággal, ami szerint Szlovákiában nagyon alacsony a lakosság bizalma az újságírók iránt, csupán 28 százalékos.

"Hiszem, hogy a politika és a média a tárgyalótermen kívül marad, és bízom abban, hogy a bíróság a megkérdőjelezhetetlen tények és bizonyítékok alapján ítélkezik majd"

- hangzottak Kočner utolsó szavai a Kuciak-peren.

Új életet ajánlottak neki a rendőrök, nem kért belőle

Bár számítani lehetett arra, hogy Alena Zsuzsová záróbeszédének hossza vetekedni fog Marián Kočner máfél órás megnyilvánulásával, arra azért senki nem számított, hogy a komáromi nő két és fél órán keresztül fogja előadni védekezése utolsó felvonását.

"A bűntettet, amivel vádolnak, nem követtem el. Ártatlan vagyok, soha semmilyen gyilkosságot nem rendeltem meg” – vágott bele.

"Már két éve minden nap, hogy elgondolkozom azon, valójában ki, és miért követte el ezt a bűncselekményt"

- mondja Zsuzsová, és szerinte mindenáron Kočnert akarják elítélni azért, amit nem követett el. "Senki nem akarja tudni az igazságot, hogy 2018. február 21-én mi is történt valójában" - tette hozzá.

Alena Zsuzsová (Fotó: Paraméter)

Felszólalása nagy részében a koronatanú, Andruskó Zoltán szavahihetőségét próbálta megkérdőjelezni, hosszasan sorolta, milyen ellentmondásak vannak a férfi vallomásaiban, és hogy nem kéne megbízni benne, mert egy „istenadta hazudozóról” van szó.

Érdekes volt, hogy Zsuzsová elárulta: amikor őrizetbe vették a rendőrök, felajánlották neki, hogy tálaljon ki Kočner ellen, és tanúvédelembe kerülhet, egész családja új életet kezdhet az Egyesült Államokban. Zsuzsová ezt aztán nem vállalta, mert elmondása szerint nincs miről kitálalnia. Hangsúlyozta, pánikbetegsége eleve kizárja, hogy bármilyen gyilkosságban részt vállaljon, hiszen eleve retteg a haláltól.

„Elégedettek lesznek az újságírók, és Ján Kuciak kollégái? Nem tudom. Talán igen, hogyha gyűlöletük Marián Kočner iránt erősebb, mint az igazságérzetük” – jegyezte meg a záróbeszéd végén.

„Az igazi megrendelő kint van. Figyeli ezt az eljárást, és jól szórakozik azon, hogyan vert át mindenkit” – üzeni az újságíróknak Alena Zsuzsová, aki biztos benne, hogy a bíróság már most tudja, hogyan dönt a sorsáról.

Szabó elsírta magát

Szabó lényegesen röviebben beszélt, mint vádlottársai. Elmondta, őszintén sajnálja azt, ami történt, a gyilkosságokhoz semmi köze nincs. Csak a tiltott fegyverkezést ismeri be.

„Az emberéletet a legnagyobb értéknek tartottam és tartom. Egész életemben, munkámmal és tetteimmel mindig az élet védelmében próbáltam eljárni”

– utal arra, hogy rendőrként dolgozott tíz évig.

Nyomatékosította, hogy nem büntetett előéletű, és mindig igyekezett betartani a szabályokat. Nyugodt a természete, igyekszik mindig racionálisan cselekedni.

Szabó Tamás (Fotó: Paraméter)

„Végül elmondanám, mélyen együttérzek a hozzátartozókkal, és nagyon sajnálom, ami történt”

– jelentette ki.

Zárásként elmondta azt is, hogy amíg előzetesben volt, édesapja életét vesztette. Miközben erről beszélt, el is sírta magát. Búcsúzóul azt kérte, hogy a bíróság mentse őt fel a gyilkosságok vádja alól.

A tárgyalás végén a vádlottak nem kívántak élni az utolsó szó jogával, azt mondták, mindent elmondtak záróbeszédükben.

Alena Zsuzsová és Szabó Tamás jelezték, nem kívánnak részt venni a következő, augusztus 5-i, utolsó tárgyalási napon. Ennek értelmében csak Marián Kočner lesz az, aki személyesen hallgatja meg az ítélethirdetést.

Az ügyész mindhárom vádlott számára 25 éves szabadságvesztést javasolt. Hogy miként dönt a bíróság, az jövő szerdán kiderül.

(db)