Kočner nem tud aludni, mert állítólag nem hagyják békén

2019. augusztus 13. - 20:58 | Belföld

Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) visszautasítja Marian Kočner vállalkozó ügyvédjének, Marek Parának azt az állítást, hogy az ügyfelét nem hagyják aludni a börtönben és lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket.

Kočner nem tud aludni, mert állítólag nem hagyják békén
Kočnert kedden Nyitrán hallgatták ki (Fotó: TASR)

A nagyvállalkozó vádlottként szerepel a markízás váltók, valamint gyanúsítottként Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyében, jelenleg vizsgálati fogságban van.

Intézkedéseket hoztak az említett személy őrizetével kapcsolatosan. Az ilyen típusú intézkedések nem minden vádlottra, csak a különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével, szervezett bűnözéssel vádolt személyekre vonatkoznak, hogy megakadályozzuk az igazságszolgáltatás meghiúsítását, valamint hogy garantálni tudjuk a fogva tartott személy biztonságát" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Nováková, ZVJS főigazgatósága kommunikációs osztályának igazgatója.

Elmondása szerint a vádlott, mint az összes többi fogva tartott, nyolc órát alhat minden éjszaka. „A fogvatartottakat éjszaka az ajtón lévő nyíláson át ellenőrizzük, nem ébresztjük fel őket" - tette hozzá Nováková. Emlékeztetett arra is, hogy a ZVJS nem jogosult az ügyben érintettek és az ügyvédek eljárásainak ellenőrzésére, és nem kíséri figyelemmel a fogvatartottak telefonbeszélgetéseit.

Nováková szerint az sem igaz, hogy Marian Kočner mindig kizárólag ugyanabban a helyiségben találkozhat az ügyvédjével. „Mivel a leopoldovi börtönben nagyon sok a fogvatartott, és sokaknak kell tárgyalniuk az ügyvédeikkel, szervezeti okokból március végén külön helyiséget jelöltek ki erre a célra” - magyarázta.

Kočnert kedden hallgatták ki Ján Kuciak újságíró és a menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyitrai kirendeltségén. Ügyvédje, Marek Para azt mondta, többször megsértették ügyfele védelemhez való jogát. „Csak a 4-es számú helyiségben beszélhetünk, és lehallgatják a telefonbeszélgetéseinket” – mondta Para, hozzátéve: ha telefonon beszél a védencével, egy-másfél méternyire mindig áll mellette egy hatósági személy. Az ügyvéd továbbá azt állítja, ügyfelét nem hagyják aludni, értesülései szerint a büntetés-végrehajtási intézet vezetői arról rendelkeztek, hogy a fogvatartottat 30 percenként fel kell ébreszteni.

TASR

Címkék: Marián Kočner