Kočner óhaja szerint alakíthatták ki a rendszerváltás után épült egyetlen állami kórházat!

2020. február 5. - 12:57 | Belföld

A belügyminisztérium alá tartozó pozsonyi Szent Mihály kórházat, amely az egyedüli ilyen intézmény, melyet a rendszerváltás után építettek, úgy projektálhatták, hogy szüksége legyen bizonyos szolgáltatásokra, melyekből magánszemélyek profitálhatnak - ez derül ki egy 2014-es hangfelvételből, melyen Marian Kočner beszél az orosz Nemzetközi Beruházási Bank képviselőjével.

Kočner óhaja szerint alakíthatták ki a rendszerváltás után épült egyetlen állami kórházat!
Marian Kočner (Fotó: TASR)

A hangfelvétel az Állítsuk meg a korrupciót nevű kezdeményezés tette közzé még a múlt héten, és az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szervezetétől származik, amely azt a rendőrségtől szerezte meg, most pedig a SME írt róla.

A hangfelvétel szerint olyan módon tervezhették meg az épületet, hogy bizonyos részlegek ne kapjanak helyet benne, éppen azért, hogy a szomszédos épületbe kerüljenek, amely később Marian Kočner birtokába került.

A Szent Mihály kórházat 2015-ben nyitotta meg Robert Kaliňák akkori belügyminiszter, aki visszautasítja, hogy ilyen módon projektálták volna az épületet. Hasonlóképp vélekedett Marian Križko, a kórház igazgatója, aki viszont a SME közlése szerint már harmadik alkalommal kerül összefüggésbe Kočnerrel. Tavaly októberben egy olyan felvételt közölt a lap hírportálja, melyen Križko és Kočner egyeztetnek bizonyos helyiségek bérletére kiírt tenderről úgy, hogy az utóbbinak kedvezzen, tehát hogy ő nyerje el. A tender végül nem valósult meg.

Novemberben pedig az derült ki, hogy Kočner a NAKA egyik rendőréről kiállított orvosi szakvéleménybe akart belenyúlni Križkón keresztül.

A kórház melletti épület akkoriban még nem volt Kočner tulajdonában, csak bizonyos helyiségeket bérelt benne. Az említett orosz banké volt, amely viszont meg akart válni tőle. A hangfelvételen elhangzik, hogy Kočner a bank képviselőjének kíváncsiságát próbálja elhárítani, és azt mondja, hogy valakik, akik döntöttek, úgy döntöttek, hogy azok a bizonyos dolgok ne abban az épületben legyenek, hanem mellette. A másik férfi ezt különösnek tartja, mire Kočner hozzáteszi, hogy ne foglalkozzon azzal, hogy ezek a bizonyos dolgok oda nem fértek be vagy elfeledkeztek róla.

A bank képviselője felvetette Kočnernek, hogy az épületüket nem akarja-e ő megvenni, ő viszont azt mondta, hogy arra nincs pénze, viszont felajánlotta, hogy megpróbálja elintézni, szerezze meg azt a védelmi minisztérium, melyet akkoriban Martin Glváč vezetett. Vélhetően abban bízott, hogy ha hozzájuk kerülne, akkor veszne oda a lehetőség, hogy az ő helyiségeit bérelje a kórház.

Marian Križko kórházigazgató szerint a felvétel csak arról tanúskodik, hogy Kočner hogyan próbálta megvezetni az orosz bank tájékozatlan képviselőjét. Elképzelhetetlennek tartja ugyanis, hogy a kórház úgy lett volna megtervezve, hogy ne legyen benne hely bizonyos szolgáltatásoknak, amelyekre szüksége van.

Kaliňák pedig úgy reagált minderre, Kočnerre utalva, hogy

vannak emberek, akik szívesen dicsekednek azzal, hogy mennyire fontosak.

Križko a projektet tökéletesnek nevezte, amit 2008-2009 fordulóján egy külföldi cég, az LT Projekt készített el. Elismerte, hogy nem terveztek oda konyhát és az ételt beszállítják. Kaliňák emellett azzal ironizált, hogy ugyancsak nem terveztek nőgyógyászatot és szülészetet, mivel a belügy és a honvédelem alá tartozó egységek, a rendőrök, a tűzoltók és a katonák túlnyomórészt férfiak.

Križko szerint az egyetlen, amit nem láttak előre, hogy az óvárosi lakosok nagy számban fogják igényelni az ambuláns betegellátást, és emiatt 2017-ben elkezdtek dolgozni azon, hogy némely helyiségeket kibővítsenek annak érdekében, hogy általános orvosok rendelhessenek bennük.

(SME)