Kočner pénzelt egy álhírgyárat is, inkognitóban tolta a Smer szekerét

2019. október 25. - 11:29 | Belföld

Marian Kočner finanszírozhatta a Smer mögé beállt dezinformációkat terjesztő álhírportált, a Hlavné správyt. Erről a minden lében kanál nagyvállakozó a nyitrai haverjának irogatott. Annak a Norbert Bödörnek, akiknek a családjához tartozik az állami megrendelésekből meggazdagodott, Smerhez közel álló Bonul nevezetű vagyonvédelmi cég.

Kočner pénzelt egy álhírgyárat is, inkognitóban tolta a Smer szekerét
Fotó: tasr

A Postoj.sk portál szellőztette meg azt a Kočner-Bödör-beszélgetést, amire pár nappal a 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság után került sor. A nagymácsédi kettős gyilkosságot követően Kočner azon törte a fejét, hogyan segíthetné a legerősebb kormánypárt megroggyant helyzetét. A korábban Marian Kotleba fasisztoid pártját támogató propagandaoldal az újságíró-gyilkosság utan kezdett befarolni Robert Fico pártja mögé.

A Hlavné správy különböző összeesküvés-elméleteket kezdett terjeszteni, például az agyilag zoknik kedvencét, a Soros Györggyel kapcsolatosat, nevezetesen, hogy az utcai tüntetéseket ő finanszírozza, vagy kritikátlanul felhasználta Kočner egykori munkatársának, a titkosszolgálatoknál korábban vezető pozíciót is betöltő Peter Tóthnak az írásait is arról, hogy a gyilkos elsődlegesen Martina Kušnírovát akarta eltenni láb alól. A Hlavné správy smeres propagandára való áttérése összefüggésbe hozható Kočnerrel, aki az egyik legfontosabb emberének, az akkori országos rendőrfőkapitánnyal rokonságban álló Bödörnek a következőket írta:

- Szoktad olvasni a Hlavné správyt? Napi 100 ezres az olvasótábora, és havonta 700 ezer egyedi látogatója van. Érdekes médium. - reklámozta 2018. február 24-én a propagandaoldalt a zűrös nagyvállalkozó.

- Rendszeresen olvasom. Nem Krajniakhoz tartozik? - kérdezett vissza Bödör, utalva a Boris Kollár vezette Sme rodina párt második emberére, Milan Krajniakra.

- Március elsejétől részvényes leszek ott. Ezt az infó légyszi csak NEKED szántam - válaszolt Kočner, mert csak "inkognito", álnév alatt tevékenykedne a lapnál.

A beszélgetést ismertető Postoj közli azt is, ahogy Bödör segítségével 2018 májusában Kočner kibuliz egy interjút az országos rendőrfőkapitánynál, Tibor Gašparnál.

- Kérlek, gondolod, hogy megígérhetünk a Hlavné správynak egy exkluzív beszélgetést a haverral még a távozása előtt? - kérdezte az üzletember. Ők ketten, egymás között havernak hívták azt a Tibor Gašpart, akit felhasználtak a Kočner számára kényelmetlen újságírók utáni szimatolás során is.

Bödör aztán elintézte az interjút Gašparnál, 2018 júniusában meg is jelent egy három részes, terjedelmes beszélgetés a főrendőrrel, amelyik kedvező színben tüntette fel őt.

A korábban Kotlebát, most már inkább a Smert támogató Hlavné správy főszerkesztője egy kassai vállalkozó, Róbert Sopko, akiről Kočner azt írta Bödörnek, hogy

- Hét évig a térdén körmölte a lapot és most már emelné az olvasottságot, csak nem jut neki a fejlesztésre. Ezért hozzájárultam. INKOGNITÓBAN.

Sopko két hónappal ezelőtt azt nyilatkozta a DenníkN-nek, hogy aljas dolog a portálját Kočnerral összekapcsolni, mert kettejük között nincs semmilyen komolyabb viszony.

(denníkN)