"Kočner se csinálta volna jobban" - egy szlovák diplomata arról, hogyan vett Kajetán Kičura maszkot ötszörös áron

2020. április 1. - 09:53 | Belföld

Egy indiai szlovák diplomata tálalt ki arról, hogy a Szlovák Állami Tartalékalap ignorálta felvetését vdőmaszkok beszerzéséről, ehelyett a Kajetán Kičura vezette szerv vásárolt ötször annyiért - írja az Aktuality.sk

"Kočner se csinálta volna jobban" - egy szlovák diplomata arról, hogyan vett Kajetán Kičura maszkot ötszörös áron
Kajetán Kičura (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
A vírus elleni harcban becsődölt a papa, de a fia úgy vásárolja a pozsonyi lakásokat, mint más a WC-papírt

"Marian Kočner se csinálta volna jobban" - kommentálta a történteket a szlovák diplomata. Az Aktuality.sk diplomáciai forrásokból jutott információhoz olyan tárgyalásokról, melyeket külföldi szlovák diplomaták folytattak az Állami Tartalékalappal. Többen közülük csalódottságuknak adtak hangot, amiért a még Kičura által vezetett szerv tulajdonképpen kikosarazta őket, majd többszörösen megdrágított egészségügyi segédeszközöket vásárolt más úton keresztül.

A külföldi diplomaták célja az is volt, hogy az országból, amelyben szolgáltak, biztosítsák hivataluk számára a védőfelszerelést, egyúttal tárgyaltak arról is, hogy onnét Szlovákiába is szállíthatnának nagyobb mennyiségben. A Kičura által szervezett beszerzések árának töredékéért.

Az Indiában tevékenykedő Ivan Lančarič személyes tapasztalata az Aktuality közlése szerint, hogy a diplomata maga látogatott meg helyi gyártókat, megvizsgálva az ott termelt maszkok minőségét, megegyezett a szállítandó mennyiségről, 10 millió darabról, melynek ára maszkonként legfeljebb 24 cent lett volna, de Kičuránál nem járt sikerrel.

Az Állami Tartalékalap vezetése azonban nem is reagált Lančarič ezzel kapcsolatos e-mailjeire, ehelyett egy szlovák magánszemély ajánlatát fogadta el, aki ötszörös áron kínált - ugyancsak Indiából behozott - maszkokat.

Ez a szlovák cég csak néhány hete létezett és áfa nélkül 1,11 euróért kínálta a maszkokat.

Richard Sulík (SaS), aki a gazdasági miniszteri poszt mellett ideiglenesen a külügyminiszterit is betölti, megerősítette, hogy Lančarič-csal beszéltek erről telefonon.

Hasonló esetre hívta fel a figyelmet Denisa Koterec Frelichová norvégiai szlovák nagykövet is az Állítsuk meg a korrupciót! kezdeményezés szerint.

A nagykövet egy norvég gyártóval egyezkedett FFP2-es, FFP3-as szűrési színvonalú maszkok beszállításáról, illetve védőruhákról, előbbiek darabja nem egész négy euróba került volna. Kičura hivatala nem reagált a felajánlásra, végül egy szlovák beszállítótól, a Lacorptól 16,58 euróért vásároltak ilyen maszkokat.

Az Állami Tartalékalap beszerzéseivel kapcsolatban már a NAKA is eljárást indított, kedden pedig kihallgatták Kajetán Kičurát is.

A Kičura vezette szervnek volt egyébként egy speciális feltétele, az ajánlatok személyes benyújtását kérte, ám erre a határok zárása és a légi járatok törlése idején külföldről értelemszerűen már nem igazán volt mód. Az Aktuality.sk megszólaltatott azonban egy közbeszerzési szakértőt, Marcela Turčanovát, aki viszont azt mondta, hogy semmilyen törvényi feltétel ezt nem szabja meg, az ajánlattétel írásban, sőt, videóbeszélgetés vagy videókonferencia keretén belül is megtörténhet.

(Aktuality.sk)