Kočner szerint Peter Tóth csak pénzért vall ellene, tagadja, hogy cédulákat küldözgetett a börtönből

2021. október 27. - 13:10 | Belföld

Szerdán folytatódott Marian Kočner, a Markízával szembeni váltók ügyében jogerősen 19 évre ítélt, de a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolt vállalkozó tárgyalása azoknak a cetliknek az ügyében, amelyeket egykori jobbkezének, Peter Tóthnak csempésztetett ki a börtönből, és amelyekre ráírta, kinek mit kell tennie az ellene folyamatban lévő nyomozás befolyásolása érdekében.

Kočner szerint Peter Tóth csak pénzért vall ellene, tagadja, hogy cédulákat küldözgetett a börtönből
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Kočner szerint Tóth nem mond igazat a cetlikkel kapcsolatban. „Tóth elnyerte a bizalmam. Nem tudom mi vezet idáig, hogy több ügyben is tanúskodik ellenem, szerintem pénzért teszi” – jelentette ki a tárgyaláson.

Kočner azt mondta, Tóth az ellene irányuló vallomásokért 750 ezer eurót kapott. Továbbra is elutasítja, hogy cetliket adott át az ügyvédjének és arra utasította, hogy azokat adja Peter Tóthnak. Hozzátette, börtönőrök ellenőrizték a találkozóját az ügyvédjével, ezért biztonsági okokból nem beszéltek, hanem írásban kommunikáltak egymással.

Andrej Šabík ügyvéd is elutasította, hogy cédulákat vett át és továbbított Peter Tóthnak.

A cédulákkal kapcsolatos tárgyalást december 2-án folytatják, valószínűleg ekkor már a záróbeszédek következnek.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül. A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében. Az egykori SIS-ügynöknek, Peter Tóthnak küldött levélke olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Az utasítás szerint Tóthnak kapcsolatba kellett lépnie a szintén ex-ügynök Roman Osuskýval.

A hamisított váltók miatt Kočner idén januárban jogerősen 19 éves börtönbüntetést kapott, időközben pedig a rács mögül küldözgetett cetlik ügyében is vádat emeltek ellene.


(TASR/para)