Kočner tervelhette ki azt is, hogy kilenc éve Gašparovič süllyessze el Čentéšt?

2020. október 14. - 10:32 | Belföld

A Denník N készített interjút az egyik főügyészjelölttel, Jozef Čentéšsel, akinek a neve akkor vált közismertté, amikor Ivan Gašparovič egykori köztársasági elnök két éven keresztül nem volt hajlandó kinevezni őt főügyésszé. Az interjúban azonban elhangzik egy izgalmas részlet is ennek lehetséges hátteréről.

Kočner tervelhette ki azt is, hogy kilenc éve Gašparovič süllyessze el Čentéšt?
Jozef Čentéšt (Fotó: TASR-archív)

A Denník N újságírója kérdezi meg Čentéštől, mit szól ahhoz, hogy Marian Kočner, a markízás váltók hamisításáért 19 évre ítélt, de a Kuciak-gyilkosság ügyében első fokon felmentett vállalkozó és az Állattenyésztő fedőnevű korrupciós ügy miatt jelenleg vizsgálati fogságban csücsülő nyitrai oligarcha, Norbert Bödör Threema-applikáción keresztül folytatott kommunikációjából az derül ki, Kočner tervelhette ki azt, hogy ne nevezzék ki Čentéšt főügyésszé.

Iveta Radičová kormánya idején a parlament 2011-ben megválasztotta főügyésszé, de az akkori kormánnyal nem éppen szimpatizáló Ivan Gašparovič két évig nem volt hajlandó kinevezni. Később az Alkotmánybíróság 60 ezer euró kártérítést határozott meg a ki nem nevezett főügyészjelölt számára. A helyére akkor Jaromír Čižnár került.

Kočner néhány nappal a Kuciak-gyilkosságot követően panaszkodott Jaromír Čižnárra. "Ha jobban belegondolok, ennek a Jaríknak ezt én tettem lehetővé. Én gondoltam ki, hogy kéne kilőni Čentéšt. Kitaláltam és megszerveztem. Gašpi csak véghezvitte..." - idézte a lap.

Čentéš azt válaszolta, hogy ő erről nem tudott. "Nem tudom, hogy ezt valóban Kočner találta-e ki és szervezte meg, de az Alkotmánybíróság határozatából egyértelműen kiderül, hogy alkotmányossági szempontból Gašparovič döntése elfogadhatatlan és tarthatatlan volt" - válaszolta.

(Denník N)