Kočner ügyvédjének Threema-üzenetei szerint Gál Gábor is segítséget ígért

2020. május 16. - 12:48 | Belföld

Marian Kočner már kinevezése előtt örült annak, hogy Gál Gábor lesz az igazságügyi miniszter, és az egyik bíró haverjának, Vladimír Sklenkának azt írta, Gál nagy barátja Anton Šabíknak, az ügyvédjének. Kočner később a Technopol-ügy kapcsán akart eljutni Gál Gáborhoz, ügyvédje pedig jelezte neki a Threemában, hogy a miniszter segítséget ígért abban, hogy békén hagyja a bírónőt, aki a Technopol-ügyben segítette Kočnert  - írta meg a Denník N.

Kočner ügyvédjének Threema-üzenetei szerint Gál Gábor is segítséget ígért
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Ez a Threema applikációban folytatott, de törölt beszélgetések dekódolásából derült ki, ami néhány hete sikerült a rendőrségnek.

2018. május 18-án, tehát kb. két hónappal Ján Kuciak és kedvese meggyilkolása után, egy hónappal Kočner letartóztatása előtt utóbbi azt kérdezte a Threemában Šabíktól, hogy volt-e már Gál után, mire az ügyvéd azt válaszolta, hogy igen, volt, és "azt ígérte, hogy elküldik a francba". Kočner ezután Sklenkának megírta, hogy "a miniszter elintézve, Palát elküldi a pé-be".

Ennyiből nehéz leszűrni, mégis miről van szó, de a Denník N kibogozta: abban az évben március 14-én Radovan Pala, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere kezdeményezte, hogy fegyelmi eljárás induljon a minisztériumnál Miriam Repáková bírónő ellen. A beadványát azzal indokolta, hogy Repáková szerinte önkényes és elfogult döntést hozott a Technopol Servis részvényei valódi tulajdonosának meghatározásánál. A Technopol-ügy arról szólt, hogy Kočnerhez közeli személyek eltulajdonított részvények révén átvették az irányítást a társaságnál.

Pala szerint Repáková törvénytelen kontumációs ítéletet hozott, mely révén elismerte a Kočnerhez közel álló személyek tulajdonát. Egészen Marian Kočner letartóztatásáig úgy tűnt, hogy Repáková döntését nem lehet semmissé tenni.

A bírónő pedig az ügy miatt eléggé ideges volt akkoriban, ez derült ki a Denník N közlése szerint a Kočnerrel folytatott kommunikációjából. Kočner június 4-én érdeklődött ismét Šabíknál, sürgette, hogy intézkedjen Gálnál, mivel pozitív válaszra van szükségük a Repáková elleni vizsgálatot illetően.

Az ügyvéd megígérte, hogy ennek utánajár, Kočner pedig biztatóan válaszolt Repákovának. Aznap ígért segítséget az igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská is, aki azt írta neki, nyugtassa meg "R"-t, a lehetőségeihez mérten felügyeli majd a dolgot.

Kočnert végül júniusban letartóztatták, miután pedig nyilvánosságra kerültek a Threema-üzenetek, a bírókra is nehéz idők jártak. Repáková november végén lemondott bírói funkciójáról.

Gál és Šabík korábban a Joj TV-ben azt mondták, hogy nem ismerik egymást, most viszont már

elismerték, hogy néhányszor találkoztak, de egyszer sem beszéltek a Repákovát érintő ügyről.

Gál azt közölte, hogy talán a galántai vásáron futott össze Šabíkkal párszor. Elárulta, hogy Šabík a volt ügyvédi partnerének egykori osztálytársa, de azzal is érvelt, hogy ő maga volt az, aki fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene az ügyvédi kamaránál, amiért különböző utasításokat tartalmazó cetliket csempészett ki Kočnertől. Šabík hasonló szellemben nyilatkozott a Denník N-nek.

Šabík viszont azt nem tudta megmagyarázni, hogy akkor miért írta azt Kočnernek amit írt. Azt állította, hogy elképzelhető, hogy ezzel akarta őt lerázni.

Kočnert 2018. júniusában letartóztatták, júliusban pedig Gál kezdeményezte a fegyelmi eljárást Repáková ellen. Gál még a 2020-as parlamenti választások előtt bejelentette, hogy távozik a politikából.

(Denník N)