Kočner zárolt vagyontárgyai közt nincs ott a 22 méteres jachtja, mert az ügyészség nem találja

2020. január 27. - 07:24 | Belföld

A Denník N megszerezte azt a hangfelvételt, amit a rendőrség a váltóhamisítással és az újságíró-gyilkossággal is vádolt Marian Kočner mobiljában talált, és amelyen a kétes hírű vállalkozó hatalmas jachtjáról beszél. Tulajdonképpen magának.

Kočner zárolt vagyontárgyai közt nincs ott a 22 méteres jachtja, mert az ügyészség nem találja
Fotó: Denník N-archívum

A hangfelvétel 2015 júliusában születhetett, és róla kiderül, hogy a hajót, melyet sajátjaként említ, a düsseldorfi hajókiállításon szerezte, 2008-tól lehetett a tulajdonában. Azt állítja róla, hogy Pegasnak hívják,  Ellegance típusú, Tajvanon gyártották, 22 méter hosszú és két motorja van. A hangfelvételről az is kiderül, hogy az említett jacht Kočner hetedik hajója az életében, és megjegyzi, hogy szeretne még egy nyolcadikat is.

A Denník N érdeklődött róla, hogy a hajó miért nem szerepel azon vagyontárgyak között, melyeket az ügyészség zárolt, mivel esélyes, hogy a vagyonelkobzásról is dönthet az esetében, Andrea Predajňová szóvivő azonban közölte, hogy az ügyészség nem talált hajót Kočner vagyontárgyai között.

Arra viszont már nem kaptak választ, hogy milyen módon keresték, illetve hogy igényeltek-e külföldi jogi segítséget az ügyben. A lap szerint ugyanis a hajót nem Szlovákiában, hanem Máltán jegyezték be.

A büntetőrendben szerepel annak lehetősége, hogy a szlovák szervek zároljanak bizonyos vagyontárgyat külföldi állami szervek kérésére, tehát ilyesmi vélhetően fordított esetben is érvényes, ám a szlovák szerveknek az ügyészség közlése szerint ilyesmivel nincs tapasztalata. Kočner vagyonát tehát külföldön nem is keresték.

Az ügyészség jogtalan vagyonszerzés ügyében zárolhat vagyontárgyakat, és ezt Kočner esetében a Donovaly-i kétes vagyoni átruházások ügyében meg is tette 2018 augusztusában. Két hónappal később, októberben a Topky.sk portál írta meg, hogy közel 4 millió euróért eladó Kočner jachtja, amelyet Máltán jegyeztek be, és a spanyol Alicante kikötőjében áll.

A Denník N szerint nehéz kideríteni, hogy Kočner azóta eladta-e a hajót, vagy adott esetben kinek a nevén szerepel, mivel a Máltán bejegyzett jachtok listája nem elérhető online, csak helyben.

A jachtról szóló információt pillanatnyilag a Specializált Büntetőbíróság is vizsgálja, amely a Kuciak-gyilkosság ügyében eljár. Erre a meggyilkolt pár jogi képviselői kérték, ugyanis anyagi kártérítést igényelnek.

(Denník N)

Címkék: Marián Kočner