Kočnerék nyakig a pácban, a Kuciak-gyilkosság bekavar a váltói ügyébe is

2019. július 22. - 15:45 | Belföld

A bazini Speciális Büntetőbíróságon hétfőtől tárgyalják Marian Kočner és Pavol Rusko váltóhamisítási ügyét, ami a Markíza televízió nevére kiállított 69 millió eurós váltókról szól. Mindjárt az első napon egy váratlan esemény történt, illetve komoly szinten hangzott el az is, hogy a szörnyű Kuciak-gyilkosság kellett ahhoz, hogy az ügy meglóduljon.

Kočnerék nyakig a pácban, a Kuciak-gyilkosság bekavar a váltói ügyébe is
Rusko ügyvéde rengeteg dokumentummal érkezett a tárgyalásra (Fotó: TASR)

Eddig arról lehetett tudni, hogy összesen négy váltóról beszéltek, amelyekkel kapcsolatban Rusko azt állítja, azokat 2000-ben írta alá. Ezeknek az értékpapíroknak a kifizetését a minden lében kanál vállalkozó Kočner cége 2016-tól bírósági úton próbálja behajtani. Azonban Ján Šanta ügyész hétfőn a bíróságon benyújtott egy rendőrségi akció során beszerzett dokumentumot, amelyik pont úgy néz ki, mint a már korábban említett másik négy váltó. Ezen is Rusko aláírása szerepel.

Rusko, a Markíza korábbi ügyvezetője erre azt mondta, nem feltételezi, hogy négynél több váltó létezne. "Nem emlékszem, hogy ezt a váltót aláírtam volna." - jegyezte meg.

Ha tényleg létezne ez az ötödik váltó, amelyiket Kočner ezidáig még nem használt fel, ez megkérdőjelezné a vádlott páros - Rusko és Kočner - történetét, ami alapján a Markízának súlyos milliókat kellene kifizetnie.

A tárgyaláson Kočnert ügyvéde képviselte, aki az egész eljárás korrektségét megkérdőjelezte. A jogi képviselő elmondta, a Markíza a pereskedés korábbi szakaszában, tavaly már vesztett, ami alapján ki kellett volna Kočnernak fizetnie az első tételt, konkrétan 8 millió eurót. És csak ezt a bírósági döntést követően fordult a tévécsatorna a bűnüldőző szervekhez, amit az ügyvéd hiteltelennek tart.

Ehhez a témához szólt hozzá a Markíza jogásza, Daniel Lipšic, aki érdekes megvilágításba helyezte az egész ügyet, felidézve a Ján Kuciak és Martina Kušnírová kivégzése utáni fejleményeket. A korábbi belügyminiszter megjegyezte, a Markíza eddig nem bízott a rendőrségben. "A helyzet megváltozott - tudjuk, milyen körülmények miatt - és tudjuk, hogy a vádlottak egyike aránytalanul aktív volt a bűnüldöző szervek irányában." - célzott Lipšic arra, hogy Kočner milyen kapcsolatokkal rendelkezett az ügyészségen vagy a NAKA-ban és hogy ezt főként a Kuciak-gyilkosság miatt ismerhetjük. Mint ismeretes, Kočnert idén márciusban kezdték gyanúsítani a gyilkosság megrendelésével.

Ami a váltók ügyét illeti, kezdetben a rendőrség nem akart vele foglalkozni. Az egyik zsaru, Viktor Meluš úgy ítélte meg a helyzetet, hogy az egész eset meg sem történt. Változás akkor következett be, amikor a Speciális Ügyészség kapta meg az ügyet, illetve, amikor Tibor Gašpar rendőrfőnök távozott a tisztségéből.

DenníkN