Kočnernak szállította az információkat, megfosztották funkciójától a pozsonyi járási ügyészt!

2020. november 16. - 12:58 | Belföld

A fegyelmi bizottság megfosztotta ügyészi funkciójától Bystrík Palovičot, aki közeli viszonyt ápolt Marian Kočnerrel és bizalmas információkkal látta el őt - tudta meg a SME.

Kočnernak szállította az információkat, megfosztották funkciójától a pozsonyi járási ügyészt!
Bystrík Palovič (Fotó: SME / Marko Erd)

A Silvia Fabová vezette bizottság szerint Palovičnak kellett tudnia arról, hogy egy bűnügyi szempontból hosszú ideje terhelt személyről van szó Kočnert illetően.

A fegyelmi javaslat szerint Palovič rendszeresen, legalább kilenc alkalommal találkozott Kočnerrel, a pozsonyi Albrecht hotelban vagy egy Vazovova utcai kávézóban. A fegyelmi büntetést ugyanakkor más tényekre is alapozták, többek között törvénytelen lusztrációra vagy épp az ügyészi kötelezettségek ignorálására.

A fegyelmi eljárást a pozsonyi kerületi ügyészség kezdeményezte, annak képviselője, Juraj Hudec pedig a záróbeszédében kihangsúlyozta, hogy Palovič tevékenysége szégyenbe hozza az egész ügyészi hivatást és rontja az ügyészség hírnevét.

Palovič panaszt kíván tenni a büntetése ellen, így amíg jogerős döntés nem születik az ügyében, ügyész marad, noha csupán felfüggesztett hivatással. Palovičot még Jaromír Čižnár főügyész függesztette fel.

A felfüggesztett ügyész elismerte, hogy találkozgatott Kočnerrel, azt viszont elutasítja, hogy bármilyen ügyet az ő érdekében befolyásolt volna. Ezzel szemben állítja, nyomás alatt dolgozott, mivel szavai szerint Kočner az egész ügyészségen rendelkezett kapcsolatrendszerrel, éppen ezért félt szembeszállni vele.

Az eljárás során fia, ifjabb Bystrík Palovič képviselte őt ügyvédként, és SME által idézett szavai szerint apja helytelenül állapította meg azokat a kereteket, amelyeken belül egy ügyész kommunikálhat bizonyos személyekkel. Maga Palovič is ehhez tartotta magát, záróbeszédében leszögezte, rosszul mérte fel azt a vonalat, amelyet már nem léphetne át egy olyan személlyel val találkozásokat illetően, mint Marian Kočner.

A találkozóikra azonban említett egy további, személyes indokot is, miszerint Kočnert amiatt is felkereste, hogy segítsen neki az édesanyja restitúción keresztül szerzett ingatlanjainak eladásában.

Juraj Hudec ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Palovič nem egyszer proaktív módon cselekedett Kočner érdekében, az egymásnak küldött Threema-üzeneteik alapján nemcsak informálta őt bizonyos ügyekről, de ügyész kollégái személyes adatait is megosztotta vele.

A Threema applikációban folytatott kommunikációból kiderült, hogy 188 üzenetet váltottak, és rendszeresen találkoztak, ilyenkor pedig olyan ügyekkel foglalkozhattak, melyekben Kočner érintett, és ezeket a gyanú szerint Palovič befolyásolta. Nem mellesleg kenőpénzekre tett ajánlatokat is megvitathattak. Az egyik Threema-üzenetben például egy ügyben 30 ezer eurós kenőpénzre tett utalást Kočner.

A fegyelmi bizottság ülésén is felmerült, hogy Palovič tettei felvetik bizonyos bűncselekmények (köztisztviselői hatalommal való visszaélés, kenőpénz elfogadása) gyanúját, a rendőrség azonban egyelőre nem hallgatta ki őt.

(SME)