Kočnert meggyanúsították a Kuciak-gyilkosság megrendelésével!

2019. március 14. - 12:41 | Belföld

Marian Kočner vállalkozót meggyanúsították Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelésével.

Kočnert meggyanúsították a Kuciak-gyilkosság megrendelésével!
Fotó: TASR

A hírről elsőként a Hospodárske noviny számolt be. A történteket a rendőrség is megerősítette a Facebook-oldalán.

A Speciális Ügyészi Hivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján elárulták: Kočnert március 8-án gyanúsították meg a gyilkosság megrendelésével. A gyanúsított mellett további személyek kihallgatását is tervezik.

Az ügyirat csaknem 40 kötetet és több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Eddig mások mellett nyolc terheltet, hat kárvallottat és 17 gyanúsítottat hallgattak ki. Ezen kívül 41 kórbonctani vizsgálatra, 34 nem lakáscélú helyiség vagy telek átkutatására, 53 házkutatásra és 12 helyszínelésre került sor. Több műszaki berendezést, autót, biológiai és egyéb nyomot rögzítettek, melyeket vizsgálatoknak vetettek alá.

A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva az ügyészség nem árulta el, hogy a vállalkozón kívül volt-e több megrendelője a bűncselekménynek. Az olasz szál az ügyészek szerint nem nyert bizonyítást.

Nincs a nyomozók birtokában az a lőfegyver, amellyel meggyilkolták Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. Az ügyészség azonban tudja, hogy a lőszerrel együtt ki és milyen módon szerezte be azt. Olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amelyek tanúsítják, hogy milyen fegyverről van szó és ki módosította azt.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban. Az üggyel kapcsolatban négy személyt vettek őrizetbe, köztük Alena Zsuzsovát, akit ezidáig szintén a gyilkosság megrendelésével gyanúsítottak.

Marian Kočner nevét többször is emlegették a gyilkossággal kapcsolatban, de csak most gyanúsították meg annak megrendelésével.

Tavaly októberben az egyik gyanúsított, Andruskó Zoltán vallomásában azt állította, hogy a gyilkosságot Marian Kočner rendelte meg.

Kočner egyike volt azoknak a személyeknek, akiknek ügyeiről Ján Kuciak írt. Egy telefonbeszélgetés is a nyilvánosságra került, amelyben a vállalkozó megfenyegette az újságírót. Kuciak feljelentést tett a rendőrségen, de az ügyet végül idő előtt lezárták.

Kočner ellen a televíziós váltók ügyében folyik eljárás, és jelenleg szigorított őrizetben van Leopoldovban.

hnonline.sk/TASR/para