Kocsirúddal osztogatta az ütéseket

2020. június 3. - 20:13 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CVI.

Kocsirúddal osztogatta az ütéseket
A dunaszerdahelyi községháza (Archív felvétel)

Ebrenthal Herman nagymagyari lókereskedő oly súlyosan megverte testvérét és annak nejét, hogy azok komoly sérüléseket szenvedtek – írja a Csallóközi Hírlap 1925 tavaszán. A verekedésben a támadó apa Lajos nevű fia is segített, aki kocsirudat kapva kezébe osztogatta az ütéseket. A csendőrök mindkettőjüket átadták az ügyészségnek.

A hatóság ugyanakkor nem engedélyezte a Dunaszerdahely és Vidéke című újság megjelenését. „Bár mindent elkövettünk, hogy a lap húsvétnapján megjelenhessék, ez meg nem történhetett, s a teljesen elkészített első szám kinyomva hever a kiadóvállalatunkban” – áll a szerkesztőségi cikkben. Hogy az „illetékesek” miért nem engedélyezték az új periodikum elindítását, az nem derül ki a lapgazda „állásfoglalásából”. Sajtótörténeti adalék: „a Csallóközi Hírlap mögött ugyanaz az írógárda áll, mely a Dunaszerdahely és Vidéké-hez szerveztetett”. A közlemény alatt egyébként a következő keretbe foglalt „üzenet” olvasható: „Igaz, nem igaz? Igaz, hogy a Józsuák megállitják a napot, – de nem igaz, hogy megállitják e lapot!”

Megtudjuk továbbá a hírlapból, hogy a magyar tannyelvű iskolák tanítói részére április 21-én kezdődtek Pozsonyban az orsolyák zárdájában a diplomáikat honosító vizsgák. Hangsúlyozom, hat és fél évvel vagyunk Csehszlovákia megalakulása után. Ugyanakkor kezdődtek a képesítő vizsgálatok is.

Patassy Albert, Dunaszerdahely község bírója „április 23-án tartotta névnapját, mely alkalommal az általánosan közkedveltségnek és közbecsülésnek örvendő bírót számtalan barátja és tisztelője kereste fel jókívánataival”.

Lelkes Vince