Kóczán Mór Iskolanapok a csilizradványi alapiskolában

2017. október 27. - 12:21 | Régió

2008 októberétől viseli a csilizradványi iskola a Kóczán Mór Alapiskola nevet. 

Kóczán Mór Iskolanapok a csilizradványi alapiskolában
Az iskola felvételei

Az intézmény névadója 1914-től 34 éven át töltött be református lelkészi hivatást a faluban. Emellett kitűnő sportoló is volt, hiszen 1908-ban részt vett a londoni olimpián, 1911 őszén Pozsonyban 56,64 méteres dobással világrekordot ért el gerelyhajításban, ötször nyert magyar bajnokságot (1911-14, 1918), és sorra nyerte a nemzetközi versenyeket. Élete legnagyobb sikerét az 1912-es stock­holmi olimpián érte el, ahol gerelyhajításban (svéd gerelyezés) 55,50 méteres eredménnyel bronzérmet nyert. Az olimpiai bronzérem után a legnagyobb sikerét 1914-ben, Londonban érte el, 59,72 méteres gerelyhajításával legyőzte a svéd világcsúcstartót, miközben angol bajnokságot és nagy megtiszteltetést nyert. A győzelemért járó színtiszta aranyérmet az angol királynő személyesen akasztotta a magyar Kóczán Mór nyakába.

Az iskola már kilenc éve minden októberben megrendezi a Kóczán Mór Iskolanapokat. Október közepén ünnepélyes megemlékezést tartottak Kóczán Mórról, amelyre meghívták a tiszteletes unokáit, Jeszenszky Istvánt és Pált a családjukkal, hogy együtt helyezzék el az emlékezés koszorúit az iskola folyosóján található emlékhelynél. A koszorúzás előtt Nagy Judit igazgatónő mondott köszöntőt és ünnepi beszédet.

A tanulókat sportnappal örvendeztették, a sok vicces feladatban minden osztály megmutathatta, mire képes a győzelemért.

Az érdeklődő tanulóknak alkalmuk volt részt venni egy beszélgetésen a Jeszenszky-testvérekkel, és Kebuszek Joli nénivel, az iskola nyugdíjazott pedagógusával, akinek még vannak emlékei a néhai tiszteletesről.

Később az alsó tagozatosok ellátogattak a helyi református templomba, ahol a tiszteletesasszony, Bothné Bereczky Ágota elmesélte nekik a templom történetét. A felső tagozatosok eközben feladatokat kaptak és oldottak meg. A diákok előadáson is részt vehettek: az egészséges életmódról és táplálkozásról Rasztgyörgy Anikó egykori sportoló, személyi edző mesélt nekik. Az iskolába ellátogatott a bősi Amade László Alapiskola 9. osztályos tanulója, Csörgő Áron is, aki birkózással foglalkozik.

Ezt követően egy kis küldöttség indult útnak a magyarországi Alsógödre Kóczán Mór sírjához, útba ejtve a lelkész szülőfaluját, a Komárom megyei Kocs falut is. Kocson a református lelkész, Roboz Péter nagy szeretettel fogadta az iskola és a község képviseletét. Lelkesen mesélt Kóczán Mórról, a templomukról, megmutatta az anyakönyvet, melybe az iskola névadójának nevét jegyezték be. Alsógödön a Jeszenszky család várta a csapatot. Megmutatták a házat, ahol Kóczán Mór élt haláláig, a családi ereklyéket, emlékeket. Késő délután együtt ellátogattak a helyi temetőbe, ahol Csicsay Éva igazgatóhelyettes mondott beszédet, majd sor került Kóczán Mór sírjának megkoszorúzására.

Eközben az iskolában regionális dobóverseny zajlott a környék iskoláinak részvételével. A versenyzők három versenyszámban mérhették össze erejüket: gerelyhajítás, súlylökés, dobás.

A Kóczán Mór Iskolanapokat végül kiértékeléssel zárták.


(para)