Kokain a gyümölcsösben – Kábszerbizniszt álcázhattak Vadala szlovákiai vállalkozásai

Egy titkos nemzetközi drogellenes akció során kedden őrizetbe vette a rendőrség Tőketerebesen (Trebišov) 42 éves olasz vállalkozót, Antonino Vadalát.

Kokain a gyümölcsösben – Kábszerbizniszt álcázhattak Vadala szlovákiai vállalkozásai
Fotó: Korzár/Judita Čermáková

Az akcióról az utolsó pillanatig nem tudtak a legfőbb hazai rendőrségi szervek sem, attól tartottak ugyanis, hogy kiszivárgó információk akadályozhatják a tervet. Az akciót hároméves nyomozás előzte meg, amely a calabriai 'Ndrangheta maffiacsoportra irányult.

Az olasz nyomozók pénzmosással, valamint több száz kilogramm kábítószer csempészésével gyanúsítják Vadalát.

Az olasz vállalkozót a rendőrök kedden reggel vették őrizetbe, szerdán pedig a főügyészség indítványozta az előzetes letartóztatását.

Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró három mondatban említette Vadalát és a kokaincsempészetet utolsó cikkében, befejezni azonban már nem tudta.

Pénzmosás és drogcsempészet

A velencei bíróság európai elfogatóparancsot adott ki a Tőketerebesen élő olasz férfi, valamint a csempészbanda további 16 feltételezett tagja ellen.

"Az Antonino V.-re kiadott eruópai elfogatóparancsot Olaszországban, egy nemzetközi bűnszervezet által elkövetett kábítószeres bűncselekménnyel kapcsolatban adták ki"- tájékoztatta a szlovák sajtót Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője, a részletekre azonban nem tért ki.

Vadala a bűnbanda egyetlen olyan tagja, akit Szlovákiában vettek őrizetbe, a többit az olasz rendőrség fogta el. Tizenegyen – köztük Vadala is – börtönben, hatan pedig házi őrizetben vannak.

Médiaértesülések szerint az olaszok azzal gyanúsítják Vadalát, hogy egy olyan bűnszervezet tagja, amely hatalmas mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába. Az üzletből keletkezett hasznot pedig a gyanú szerint különféle vállalkozásokkal mosták tisztára.

A velencei főügyész, Bruno Cherchi kedden elárulta, a csempészbandában egy informátor is volt.

Az olaszországi Corriere della Calabria című lap szerint Vadalát azzal gyanúsítják, hogy tettestársaival együtt „néhány legitimnek tűnő üzleti csatornát hozott létre, amelyeket arra használtak fel, hogy drogot csempésszenek Dél-Amerikából”.

A látszólag mezőgazdasági terményeket tartalmazó szállítmányokban tehát valójában kokain is lapulhatott. A 'Ndrangheta bűnözői csoportra egyébként is jellemző, hogy a kétes bizniszek elfedésére mezőgazdasági vállalkozásokat használnak. Antonino Vadala és apósa, Diego Roda Szlovákiában elsősorban a mezőgazdaságban üzletel.

Anna Sergi és Anita Lavorgna a 'Ndrangheta bűnözői csoport működéséről szóló könyvében példaként azt a 2015-ben történt esetet említik meg, amikor milánói gyümölcstermesztés és -szállítás álcája alatt kábítószert csempésztek, a klántagok pedig eközben jó kapcsolatot ápoltak a helyi politikusokkal.

Egy másik eset szálai Hollandiába vezetnek, ahol virágokkal történő kereskedelemmel álcáztak drogügyleteket.

Vadala is mezőgazdaságban üzletel Szlovákiában, és bizonyos politikusokkal is jó kapcsolatot ápolt, ez pedig Sergi és Lavorgna szerint a 'Ndranghetára jellemző.

Vadala és apósa kukoricát és repcét termesztenek Szlovákiában, emellett szarvasmarhát tenyésztenek, amelynek húsát külföldre szállítják, valamint ingatlanokkal is kereskednek: raktárhelyiségeket adnak bérbe.

A TREND hetilap már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Szlovákiában tevékenykedő olasz állampolgárok vállalkozásai drogügyleteket álcázhatnak.

Nagy mennyiségű csempészáru már a kezdetektől

Olasz sajtóértesülések szerint a nyomozók már 2015 óta foglalkoznak a Vadalához is köthető esettel, melynek során 400 kilogramm kokain találtak egy egzotikus gyümölcsszállítmányban, amely Ecuadorból érkezett Európába.

A szállítmány eredetileg Velencébe érkezett, majd innen Milánóba, valamint Szlovákiába és Szlovéniába is küldtek belőle.

A veneziatoday.it olasz lap azt állítja, hogy a nyomozók szerint Vadala volt a felelős a szállítmány külföldre juttatásáért.

Ján Kuciak utolsó cikkében arról írt, hogy Vadala ellen először tavaly adtak ki elfogatóparancsot több száz kilogramm kokain csempészésével összefüggésben. Kuciak azonban csak néhány mondatban említette Vadalát, a részleteket pedig már nem tudta felderíteni.

A politikusokkal ápolt jó kapcsolat

Ján Kuciak utolsó cikkében rámutatott Vadaláék és Rodáék, valamint a magas politikai körök kapcsolatára. Maga Vadala Robert Fico asszisztensével, Mária Troškovával élt együtt, valamint közösen vállalkozott Slavomír Jasaň-nyal, aki a kormány biztonsági tanácsát vezető Viliam Jasaň fia. A botrány kirobbanásakor Trošková és Jasaň is lemondott posztjáról.

Vadalát és további hat ismerősét először március 1-jén vette őrizetbe a szlovák rendőrség a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben, majd 48 óra elteltével szabadon engedték őket.

Vadalát legutóbb március 13-án, kedden vette őrizetbe a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja miatt, az ügyészség pedig szerdán, március 14-én indítványozta az előzetes letartóztatását.


SME/para