Kölcsönös tiszteletről és bizalomról nyilatkozott Trump és a mexikói elnök

2020. július 9. - 08:58 | Külföld

Kölcsönös tiszteletről és bizalomról nyilatkozott Donald Trump amerikai és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerdán Washingtonban.

Kölcsönös tiszteletről és bizalomról nyilatkozott Trump és a mexikói elnök
Fotó: Reuters

Az amerikai-mexikói elnöki találkozóra az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó új kereskedelmi megállapodás (USMCA) életbe lépése alkalmából került sor. Trump és López Obrador ünnepélyesen kézjegyével látta el a háromoldalú megállapodást.

Az új egyezmény hivatalosan július elsején lépett életbe, és az Egyesült Államok és Mexikó mellett tagja Kanada is, ám Justin Trudeau kanadai kormányfő a koronavírus-járvány miatt nem volt jelen a washingtoni eseményen. Vele egy későbbi, számára kedvezőbb időpontban kerül sor az aláírásra - közölte Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepségen. A Fehér Ház még a látogatás kezdete előtt jelezte, hogy a mexikói elnök és kísérete minden tagja átesett a koronavírus-teszten.

Az aláírási ceremónián a mexikói elnök hosszasan dicsérte mind az új kereskedelmi megállapodást, mind a két ország általa történelminek minősített kapcsolatát. Üdvözölte Donald Trump szerinte közvetlen diplomáciai stílusát, kiemelve, hogy az amerikai elnök "soha nem gondolta, hogy a szuverenitásunkat megsértve bármit is ránk kényszerítsen".

"Ön soha nem próbált bennünket gyarmatként kezelni" - fogalmazott a mexikói elnök. Hozzáfűzte: elismerését fejezi ki az amerikai népnek, hogy az elnöke "jóindulattal és tisztelettel bánik velünk".

Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése "a kölcsönös bizalmon és a kölcsönös tiszteleten alapul". Majd kifejtette, hogy mindkettőjüket a korrupció elleni harcra és az ország érdekeinek előtérbe helyezésére tett ígéreteikért választották meg. "Én ezt teszem és Ön is ezt teszi" - mondta.

López Obrador először járt Washingtonban, és elnöki beiktatása (2018 decembere) óta ez az első külföldi útja. Szerdán délelőtt koszorút helyezett el a Lincoln emlékműnél, valamint a Lincolnnal szoros kapcsolatokat ápoló Benito Pablo Juárez García mexikói elnöknek a washingtoni belvárosban álló szobránál. Benito Juárez 1858 és 1872 között többször volt Mexikó elnöke.

Trump és López Obrador a Fehér Házban négyszemközti megbeszéléseket folytatott egymással, elsősorban gazdasági kérdésekről. De - mint Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak elmondta - "röviden szóba került" a bevándorlás kérdése is. A szóvivőnő szerint az amerikai-mexikói határon épülő falról nem esett szó.

A mexikói elnök washingtoni idő szerint csütörtök reggel már vissza is indul Mexikóvárosba.


MTI