Kolíková marad az igazságügyi miniszter, az ellenzék bizalmatlansági javaslatát 51 képviselő szavazta meg, 63 ellenezte

2021. május 10. - 22:17 | Belföld

Nem fogadta el a parlament a Smer bizalmatlansági indítványát, 51 képviselő támogatta a leváltását. A koalíció azonban nem volt teljesen egységes,  OĽaNO-s képviselő több, mint fele nem szavazott.

Kolíková marad az igazságügyi miniszter, az ellenzék bizalmatlansági javaslatát 51 képviselő szavazta meg, 63 ellenezte
Fotó: TASR

Mária Kolíková (Za ľudí) marad az igazságügyi miniszter, a parlament nem szavazta meg a Smer bizalmatlansági indítványát. A javaslatot 51 képviselő támogatta, 63 szavazott ellene, 2 pedig tartózkodott. A vita csaknem 12 órán át tartott, a képviselők este tízkor szavaztak.

Eduard Heger miniszterelnök nyilvánosan nem védte meg miniszterét, a vitában nem szólalt fel, de az ülésteremben többször jelen volt.

A vitában elsősorban a Smer és a ĽSNS képviselői szólaltak fel, Kolíkovát pedig a Za ľudí és az SaS képviselői védték meg, a kormány részéről pártjának elnöke, Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes utasította el a Smer indítványát.

Az OĽaNO végül nem állt a Smer mellé

Az OĽaNO nevében Grendel Gábor, a parlament alelnöke jelentette be a szavazás előtt, hogy a párt parlamenti frakciója nem támogatja a bizalmatlansági indítványt.

„Martin Čepčeket bocsássák meg nekünk” – mondta Grendel, Čepček ugyanis a vitában bejelentette, hogy nem fogja támogatni a miniszterét.

Grendel szerint ő már inkább a frakción kívül van, mint belül.

Grendel azonban előre jelezte azt is, hogy az OĽaNO nem minden képviselője fog a bizalmatlansági szavazás ellen voksolni. „Ez nem bizalmi szavazás a miniszterről” – magyarázta Grendel. Megerősítette azonban, hogy a Kolíková által elkezdett igazságügyi reformok továbbra is élvezik az OĽaNO támogatását.

Az OĽaNO frakciójának több, mint fele nem támogatta Kolíkovát

Az OĽaNO ugyan nem segítette a Smer indítványának elfogadását, de volt oka Grendel bejelentésének, mely szerint ez nem bizalmi szavazás.

Az 53 képviselő több mint fele, 27 ember nem vett részt a szavazáson. Ráadásul nemcsak egyszerű „mezei” képviselők maradtak távol a voksolástól: nem szavazott sem Michal Šipoš frakcióvezető, sem pedig helyettese Richard Vašečka.

Az OĽaNO képviselőivel ellentétben a koalíció többi pártja „odatette” magát a voksoláson, a Sme rodinából csak egy képviselő hiányzott, az SaS-ből mindenki jelen volt, és a javaslat ellen szavazott. A Za ľudí hozta a kötelezőt: minden képviselője jelen volt, és a bizalmatlansági javaslat ellen szavazott, akárcsak a pártból kilépett két képviselő: Miroslav Kollár és Tomáš Valášek.

„Standard eredmény”

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint a szavazás „standard eredményt” hozott. Nem volt elkeseredve a szavazás után Mária Kolíková sem. „Nem mondhatom, hogy örülök ennek az eredménynek, jobban örültem volna 76 nem szavazatnak, de annak viszont örülök, hogy nagyon sokan kifejezték támogatásukat.

Nagyon erős támogatást érzek a kormányfő részéről, azzal nem is foglalkoztam, hogy nem szólalt fel a vitában” - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Kolíková szerint az OĽaNO-s képviselők nagy része még az előző kormányválságot sem emésztette meg, úgy véli, a hétfői szavazás eredménye részben ezt tükrözi.

- lpj -