Kolíková: Minden képviselői kérdésre részletes választ adtunk

2021. január 7. - 21:49 | Belföld

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter, valamint Milan Ivan, a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) volt vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatójukon kijelentették: a védelmi bizottság ülésén részletes választ adtak minden képviselői kérdésre, amelyet Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány sérülésével és halálával kapcsolatban tettek fel nekik. A miniszter asszony hozzáfűzte: bár folyamatban van a büntetőeljárás, a nyilvánosságot tájékoztatni kell. Kolíkovát és a képviselőket meglepte, amikor Miroslav Radačovský, a Lučanský-család jogi képviselője bemutatta a Lučanský és a családja között folytatott állítólagos levelezést. A bizottsági ülés több mint hat óráig tartott.

Kolíková: Minden képviselői kérdésre részletes választ adtunk
TASR

„Úgy vélem, hogy ebben a fázisban, tekintettel a dokumentumok mennyiségére, bárki meggyőződhetett róla - hacsak nem képvisel különösen elfogult álláspontot -, hogy az eset úgy történt, ahogy a hivatalos állásfoglalásokban szerepel”

– hangsúlyozta a miniszter.

Az ülésen az is szóba került, hogy milyen mértékben helyénvaló tájékoztatni a nyilvánosságot és a képviselőket. Maroš Žilinka főügyész Marián Saloň (Smer-SD) képviselő szerint a bizottság előtt megállapította, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás miatt nem volt szerencsés döntés az igazságügyi minisztérium részéről közzétenni bizonyos dokumentumokat. „Én igazságügy-miniszterként nem várhatok, és szerintem a ZVJS sem várhat a tájékoztatással addig, amíg le nem zárul a büntetőeljárás” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Kolíková. Hozzátette: oda kell figyelni, milyen dokumentumokat hoznak nyilvánosságra és mennyi információt közölnek belőlük, hogy ne akadályozzák a nyomozást, de ragaszkodik ahhoz, hogy a nyilvánosságot tájékoztatni kell.

Juraj Krúpa (OĽaNO) bizottsági elnök az újságíróknak a Lučanský és családja közötti állítólagos levelezéssel kapcsolatban elmondta: Radačovský csak egy-két mondatot olvasott fel az egyik levél másolatából. A képviselők nem látták a dokumentumot, Radačovský pedig nem árulta el, hogyan jutott hozzá. „A helyszínelést az illetékes szervek végezték, vagyis a bűnüldöző szervek és a felügyelő szolgálat nyomozója” – mondta el Norbert Kundrák, az eperjesi (Prešov) börtön igazgatója arra a kérdésre reagálva, hogy találtak-e búcsúlevelet. Hozzátette még, hogy Lučanský állítólag küldött egy dokumentumot a feleségének, és ő is neki. A levelezéssel a bűnüldöző szervek tagjai foglalkoznak.

Kolíková nem osztotta meg a képviselőkkel a kamerafelvételeket, azok átiratát és a cellanyitással kapcsolatos dokumentumot sem. Nem engedélyezett az egészségügyi dokumentációba való betekintés sem. A vizsgálóbizottságba felvett képviselők ugyanakkor kommunikálhatnak a történtekről az illetékes orvosokkal, jegyezte meg Kolíková.

A miniszter asszony megerősítette, hogy a fogvatartott a megsérülése és a kórházba kerülése közötti időszakban két ügyvéddel is találkozott. Meggyőződése, hogy ha kételyeik lettek volna a sérülés körülményeit illetően, panaszt küldtek volna az intézet vezetésének vagy a minisztériumnak.

Denisa Saková független képviselő az újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre nem tud teljes képet alkotni a történtekről, ezért megvárja a vizsgálat eredményeit.

TASR