Kolíková: Nekünk fontos, miként pereskedik egy polgár az állammal

2021. április 7. - 11:58 | Belföld

Az eleinte tapasztalható érdektelenség végül érdeklődésbe fordult át - állapította meg Mária Kolíková igazságügyi miniszter a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) bírói tisztségeire kiírt pályázat kapcsán.

Kolíková: Nekünk fontos, miként pereskedik egy polgár az állammal
Mária Kolíková (jobbra) igazságügyi miniszter a kormány április 7-i ülésén (Fotó: TASR)

"Bízom abban, hogy az NSS egy nagyon jó projektnek bizonyul" - nyilatkozta az igazságügyi miniszter a szerdai kormányülés után a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságról, melynek leendő bíróit a napokban választja ki a Bírói Tanács. Kolíková rámutatott arra, hogy szerinte melyek a legfőbb kompetenciái az új intézménynek.

"Ez a legfelsőbb bírói intézmény, amely a polgárok állam ellen indított kereseteivel foglalkozik majd. Úgy gondolom, hogy ezzel megmutatkozik, fontos számunkra, hogy a polgár milyen módon pereskedik az állammal. Ezen kívül az NSS még egy fontos jogkört kapott, a jogi hivatásokat gyakorló személyek fegyelmi felelősségrevonását. Ezért is fontos, hogy lesz egy ilyen intézményünk" - véli az igazságügyi miniszter.

A közigazgatási bíróságok létrehozása Mária Kolíková szerint azért is fontos, mert ezek jelentős mértékben tehermentesíthetik a közigazgatási ügyekben eddig illetékes megyei bíróságokat.

(TASR/parameter)