Kolíková szeretné, ha a Főügyészség nyilvánosságra hozná az indoklását, miért nem látja okát az ĽSNS párt feloszlatásának

2022. augusztus 8. - 21:16 | Belföld

Jó lenne, ha a Főügyészség nyilvánosságra hozná az indoklását arról, miért nem látja okát az ĽSNS párt feloszlatásának – tette közzé a közösségi hálón Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter.

Kolíková szeretné, ha a Főügyészség nyilvánosságra hozná az indoklását, miért nem látja okát az ĽSNS párt feloszlatásának
Mária Kolíková (TASR)

„Hogy jobban megértsük, miért döntött így a főügyész. A Főügyészség által közzétett általánosító jelentés a teljes elemzés ismerete nélkül érthetetlen” – írta Kolíková. Szerinte az ismertetett okok alapján, hogy miért nincs szükség jogi lépésekre, ugyanúgy elképzelhetőnek tartaná azoknak az okoknak a felsorolását is, amelyek alapján mégis szükség lenne jogi lépésekre ebben az ügyben.

„Ezért kulcsfontosságú, hogy a Főügyészség szabályosan közzétegye az elemzését és le lehessen folytatni az ezzel kapcsolatos vitát” – tette hozzá Kolíková.

Maroš Žilinka főügyész pénteken, augusztus 5-én tájékoztatott arról, hogy nem indítványozza az ĽSNS feloszlatását. A Főügyészség közlése szerint az ĽSNS pártnak nincs akkora potenciálja, hogy a demokráciát veszélyeztető változtatásokat vigyen véghez, tehát nem jelent közvetlen fenyegetést a demokráciára. A Legfőbb Ügyészség szerint figyelembe vették a párt nagyságát, a lezajlott pártszakadást, az ĽSNS koalíciós potenciálját, társadalmi súlyát és képviselőinek számát.

TASR