Kolíkováék minden valószínűség szerint csatlakoznak az SaS-hez

2021. szeptember 8. - 07:58 | Belföld

Már korábban is volt róla szó, a sajtó egy része viszont kész tényként kezeli ezt, miután Richard Sulík szerda reggelre közös sajtótájékoztatót hívott össze Mária Kolíkovával, illetve az SaS frakcióvezetőjével, Anna Zemanovával.

Kolíkováék minden valószínűség szerint csatlakoznak az SaS-hez
Mária Kolíková (Fotó: TASR)

A sajtótájékoztató az aktuális politikai helyzet címet kapta, a Markíza viszont úgy tudja, ezen jelentik majd be, hogy a Za ľudí-ból kiváló képviselők csatlakoznak az SaS frakciójához, mely ezáltal a jeenlegi 13-ról 19 tagúra nőhet. Sulík már hétfőn is beszélt róla, hogy szívesen látná Kolíkovát az SaS-ben.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a párt, mint olyan a koalíció része marad-e. Boris Kollár ugyanis már a hétvégén odaszúrt a Veronika Remišová vezette pártnak, hogy olyan koalíciós partnerre nincs szükség, amely két, de maximum négy képviselőt tud kiállítani. Ezt a kérdést szerinte át kell venniük a koalíciós tanácson. A Za ľudí-nak jelenleg két minisztériuma van, az igazságügyit Kolíková vezeti, az informatizációsat pedig Remišová.

Veronika Remišová a múlt héten jelezte, hogy felfüggesztené a Mária Kolíková vezette képviselők csoportjának tagságát a pártjában, miután a háttérben más pártok képviselőivel egyeztetett a közös fellépésről. Erre vélhetően már nem lesz szükség.

Hosszú ideje gondok vannak a Za ľudí háza táján, melynek eredetileg 12 képviselője ült a parlamentben, Miroslav Kollár és Tomáš Valášek távozásával ez azonban lecsökkent tízre. Közülük hatan lépnének át az SaS-be. A Za ľudí frakciója ezzel megszűnik, mivel nem éri majd el a 8 főt, melyre szükség van.

Juraj Šeliga és Jana Žitňanská egymás lépéseit koordinálva nem tartozik egyik vitatkozó oldalhoz sem. Az Aktuality.sk úgy tudja, ők vélhetően nem csatlakoznak másik parlamenti frakcióhoz, a Za ľudí-ból viszont kilépnek, és a továbbiakban függetlenként támogathatják Eduard Heger kormányát.

A maradék két képviselő Miriam Šuteková és Alexandra Pivková, akik Remišová mellett állnak, és őket szívesen látná az OĽaNO.

A koalíciós matematika mindenesetre megáváltozik, ahogy azt Boris Kollár jelezte. Épp az ő pártja, a Sme rodina adhatja ezentúl a legkisebb parlamenti frakciót a kormánykoalíció pártjai közül.

(Tvnoviny.sk/Aktuality.sk/Denník N)