Kollár azt állítja, korrekt a kapcsolata az államfővel, és nem zavarja, ha törvényeket vétóz meg

2022. január 5. - 16:54 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke korrekt kapcsolatot ápol Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, sok kérdésben egyeztetnek, és az államfő tájékoztatást kap a második legfőbb közjogi méltóság lépéseiről – mondta Kollár a TASR-nek adott interjúban. Úgy fogalmazott, nem zavarja, ha az államfő törvényeket küld vissza. Ezt normális politikai munkának tekinti.

Kollár azt állítja, korrekt a kapcsolata az államfővel, és nem zavarja, ha törvényeket vétóz meg
Boris Kollár (TASR)

„Nagyon korrekt a kapcsolatom az elnök asszonnyal. Sok mindenről konzultálunk, tájékoztatjuk őt, nem lehet kifogásolhatja a második legfőbb közjogi méltóság vagy a Sme rodina elnökével való kommunikációt. Nekem pedig semmi kifogásom az államfő ellen" - jelentette ki Kollár.

Szerinte az államfőnek joga van visszaadni azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket bármilyen okból kifogásol. „Bizonyos esetekben tiszteletben tartjuk a fenntartásait, egyetértünk velük, és módosítjuk a törvényeket. Bizonyos esetekben nem fogadjuk el, amit kifogásol, mert úgy gondoljuk, nekünk van igazunk, letörjük a vétóját, és hatályba léptetjük a jogszabályt. Ez is normális politikai munka, ezért sem a köztársasági elnök, sem mi nem haragudhatunk" - mutatott rá a házelnök.

Tavaly hat törvényt küldött vissza a parlamentnek az államfő, az egyik a közszolgálati törvény módosítása volt. Azt kifogásolta, hogy a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy vezető pozícióban levő alkalmazottat indoklás nélkül, vagyis kizárólag politikai okokból eltávolítsanak a posztjáról. Visszaküldte például a környezetvédelmi minisztérium jogi normáik is. Egy törvényjavaslat megvétózásakor az elnök általában azt indítványozza, hogy vegyék figyelembe a megjegyzéseket, vagy ne teljes terjedelmében fogadják el a törvényjavaslatot. Öt törvényt hagyott jóvá újból a parlament, de az autópálya-matricáról szóló törvény módosítása esetében a képviselők nem törték le az elnöki vétót, és nem hagyták jóvá ismételten a jogszabályt.

TASR