Kollár azzal fenyegetőzik, hogy ha több ezer orvos felmond, a Sme rodina kilép a kormányból

2022. november 20. - 12:47 | Belföld

Ha orvosok ezrei mondanak fel, és felborul az egészségügyi rendszer, a Sme rodina mozgalom kilép a kormányból. Ezt Boris Kollár, a mozgalom vezetője jelentette be a TA3 V politike című vasárnapi vitaműsorában. Richard Sulíkkal, az SaS vezetőjével egyetértettek abban, hogy az Orvos Szakszervezet (LOZ) nyomása a kormánnyal folytatott tárgyalásokon kezd zsarolássá alakulni.

Kollár azzal fenyegetőzik, hogy ha több ezer orvos felmond, a Sme rodina kilép a kormányból
TASR-felvétel

„Ha 3000 orvos távozik, mi is megyünk, nem lehetek olyan helyen, ahol az egészségügyi rendszer összeomlik“ – mondta Kollár. Sulík szerint ez csak politikai színház, és a mozgalom nem fogja elhagyni a kormányt. Ha nem sikerül megegyezni az orvosszakszervezetekkel, Sulík szerint az a miniszterelnök és az egész kormány hibája lesz. Kollár nem gondolja, hogy a miniszterelnök megbukott.

Kollár megjegyezte, az államban senkinek sem volt akkora fizetésemelése, mint az orvosoknak. Szerinte sok orvos észhez fog térni és mégsem mond fel. „Már az orvosoknak is bolondnak kellene érezniük magukat amiatt, amit a szakszervezetisek csinálnak“ – összegezte. Sulík egyetért ezzel, ahogy azzal is, hogy a kormánynak korlátozott lehetőségei vannak.

Sulík szerint probléma a másik oldalon is van, nem csak a LOZ oldalán. Ez a kormány szélsőséges vezetői kudarcáról beszél. „Itt az OĽaNO-nak van vaj a fején“ – húzta alá.

Kollár egyetért azzal, hogy a kórházakban gyakran nem megfelelő a vezetés, főleg ott, ahol „barátokat“ neveznek ki igazgatónak. De nagyobb problémát lát abban, hogy a legnehezebb eljárások az állami kórházakban zajlanak, ahol anyagi gondok vannak.

TASR