Kollár besokallt a politikusoktól, akik miatt nem sikerült megnyitni a parlamenti ülést

2023. szeptember 11. - 12:38 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök bírálja azokat a képviselőket, akik nem támogatták a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását. A törvényhozásnak a külföldiek szlovákiai tartózkodásával kapcsolatos igazolás kiadásáról kellett volna tárgyalniuk. Kollár állítja, a menekültek addig fognak Szlovákiába járni, amíg nem módosul az igazolásokról szóló rendelkezés.

Kollár besokallt a politikusoktól, akik miatt nem sikerült megnyitni a parlamenti ülést
Fotó: TASR

Kollár feltette a kérdést, hogyan akarják megmagyarázni ezek a politikusok a hozzáállásukat a határ menti régiókban élő lakosságnak, amely nap mint nap találkozik a menekültekkel. „Ez addig fog folytatódni, amíg el nem töröljük a rendeletet. Amíg adunk nekik ilyen igazolást, addig ide fognak járni” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Kollár. Emlékeztetett, hogy az igazolások kiállításának gyakorlatát még a Smer-SD kormánya vezette be, a Sme rodina pedig akkor sem támogatta.

Hétfőn nem sikerült megnyitni a külföldiek szlovákiai tartózkodásával kapcsolatos törvény módosításáról szóló rendkívüli ülést, mert a törvényhozás határozatképtelen volt, a képviselők fele sem nyomta meg a jelenléti gombot. A kormány által javasolt módosításról kellett volna tárgyalni, mely szerint a rendőrség már nem állítana ki kötelezően minden Szlovákiában levő menekültnek itt-tartózkodási igazolást, ez csupán egy törvényi lehetőség lenne. Elsősorban azok nem kapnának ilyen igazolást, akik csupán átvonulni akarnak Szlovákiában, és más ország az úti céljuk. A kormány ezzel a módosítással kívánt reagálni a növekvő illegális migrációra, és azt kérte, hogy a parlament gyorsított eljárásban vitassa meg a tervezetet. A javaslatról már pénteken (szeptember 8.) kellett volna tárgyalni, de akkor is határozatképtelen volt a parlament.


TASR