Kollár és Korčok nem azonosul Matovič és Sulík a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából hozott húsvéti intézkedések kapcsán tett kijelentéseivel

2020. április 8. - 18:28 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke és Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) nem azonosul Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, a kormány alelnökének szerdai kijelentéseivel, amelyeket a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából hozott húsvéti intézkedések kapcsán tettek.

Kollár és Korčok nem azonosul Matovič és Sulík  a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából hozott húsvéti intézkedések kapcsán tett kijelentéseivel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke felszólította a koalíciós partnereket, fontolják meg a szavaikat, és gondolják meg, mit nyilatkoznak a sajtónak.

Kollár szerint nem minden koalíciós partner véleménye azonos, szerinte azonban nem helyes, ha azt a médián és a közösségi hálón fejtik ki. Azt mondta, erre való a koalíciós tanács és a kormányülés.

„Ezeknek a dolgoknak egyáltalán nem szabad kikerülniük, mert ez a diszharmónia benyomását kelti, pedig erről nincs szó"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

A parlament elnöke szerint az ünnepek ideje alatt a még részletesebb tájékoztatás lenne célszerű. Ugyanakkor hozzátette, megérti, hogy a miniszterelnök a válságstáb tagjainak véleménye alapján döntött, amit szerinte helyesen tett. „Öt nap eltelte után enyhíteni lehetne az intézkedéseket, de ez az én személyes véleményem" - közölte.

A külügyminiszter nem örül Matovič és Sulík kijelentéseinek. Hangsúlyozta, ezt a dolgot meg kell beszélniük egymással.

„Remélem, nem lesznek már ilyen feszültségek, de valóban rendkívül nehéz időket élünk"

- mondta.

Šeliga úgy véli, most egyértelmű kommunikációra és az egységes álláspont kifejezésére van szükség.

„Biztos vagyok benne, hogy senki nem akar bántani vagy gáncsolni senkit, épp ellenkezőleg, mindenki megpróbálja a lehető legjobban végezni a munkáját"

– fogalmazott a közösségi hálón. Hozzátette, úgy véli, a rendszer néhány órán belül alkalmazkodni fog a helyzethez, és a rendőrség úgy fogja végezni az ellenőrzést, hogy az emberek még ebben a nem könnyű helyzetben is nagyobb nehézségek nélkül eljuthassanak a munkahelyükre, vagy onnan haza.

Sulík szerdán a közösségi hálón kritizálta azokat az intézkedéseket, melyeket a koronavírus-fertőzés megakadályozása céljából vezetett be a kormány. Azt mondja, a vírus elleni küzdelem már fétissé vált, és a korlátozásokat őrültségnek nevezte. Matovič ugyancsak a közösségi hálón reagált, azt írta, egyes koalíciós partnerek saját önző játékukat játsszák, és hangsúlyozta a helyzet súlyosságát.

Április 8. és 13. között korlátozzák az emberek mozgását az országban. Tilos a gyülekezés, kivéve az azonos háztartásban élő személyeket. A korlátozás célja az, nehogy a vírusfertőzés terjedése felgyorsuljon a húsvéti ünnepek idején, és ezáltal megforduljon a jelenlegi biztató tendencia.

TASR