Kollár és Šimečka nem látja értelmét annak, hogy a választások előtt meghatározzák a későbbi együttműködés feltételeit

2023. szeptember 16. - 15:47 | Belföld

Ha minden párt „vörös vonalakat“ ad egymásnak a választások előtt az esetleges választások utáni együttműködéssel kapcsolatban, akkor nem alakul semmilyen kormány. Ezt Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke jelentette be az RTVS Sobotné dialogy című műsorában. A Progresívne Slovensko mozgalom elnöke, Michal Šimečka is így látja ezt. Nem látja értelmét annak, hogy a választások előtt tárgyaljanak arról, hogy milyen lesz a kormányprogram vagy a koalíciós megállapodás.

Kollár és Šimečka nem látja értelmét annak, hogy a választások előtt meghatározzák a későbbi együttműködés feltételeit
TASR-felvétel

„Ha mindenki ‚vörös vonalat‘ húz, akkor nem alakul meg a kormány“ – figyelmeztetett Kollár. Kiemelte, az ország olyan állapotban van, hogy az energia- és élelmiszerárakkal, valamint az egészségüggyel, oktatással és hasonlókkal kell majd foglalkozni. „Az LMBTI-tagoknak, a konzervatívoknak, mindenkinek szüksége van erre. Annyi közös témánk van, előre kell lépnünk. Egyáltalán nem kell kulturális és etikai kérdésekről vitatkoznunk, csak magunk mögött kell hagynunk azokat“ – fejtette ki.

Hozzátette: a Sme rodinának vannak konzervatív és liberális tagjai is. Emiatt szerinte meg van az a megállapodásuk, hogy a parlamentben szabad kezük van a kulturális és etikai kérdések szavazásakor. Szerinte kompromisszumok nélkül nem lehet új kormányt alakítani.

„Megvan a programunk, a prioritásaink, de nem húzunk ‚vörös vonalakat‘ előre, mert ez elveszi az emberek reményét, hogy Robert Fico (Smer-SD) nélkül is alakulhat kormány” – jegyezte meg Šimečka. Érthetőnek tartja, hogy egyes pártok programjában olyan dolgok szerepelnek, amelyekkel a PS nem ért egyet, de úgy látja, hogy a tárgyalásokra választások után lesz tér.

TASR