Kollár: Ha Mikulec ezt most elszúrja, kezdeményezzük a leváltását

2021. október 10. - 15:32 | Belföld

Ha ezt most Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter „elpuskázza“, a Sme rodina kezdeményezni fogja a visszahívását, jelentette be a parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában.

Kollár: Ha Mikulec ezt most elszúrja, kezdeményezzük a leváltását
Boris Kollár (TASR)

Ezt reagálta a kormánykoalíció döntésére, miszerint az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszternek kell kiválasztania, ezáltal neki kell vállalnia érte a felelősséget is.

„Nem vagyunk teljesen elégedettek Mikuleccel. Védelmére szolgál azonban, hogy eddig meg volt kötve a keze. Ha nem tud munkatársakat választani, és valaki bebetonozva ott van a Smer-SD idejéből, nagy tisztítást nem lehet végezni“

– mondta Kollár. Úgy gondolja, a belügyminiszternek és a rendőrség új vezetésének joga van esélyt kapni arra, hogy változtassanak dolgokon, mert másképp nem lehet megvalósítani a szükséges reformot.

„A kormány nem akar átlátható államigazgatást vagy rendőrséget építeni. A saját embereiket akarják ott látni és politizálni akarják a dolgokat“

– nyilatkozta erre Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke.

A törvényhozás elnöke és alelnöke megvitatta továbbá a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség börtönből szabadult nyomozóinak kérdését is, akik visszaálltak a munkába. Kollár határozottan figyelmeztette Hamran István ideiglenes rendőrfőnököt, hogy ne nevezze ezeket a nyomozókat a „mi fiainknak“.

Blanár úgy gondolja, hogy az említett nyomozókat szolgálaton kívül kellett volna helyezni.

„Csak feltételezhetjük, hogy azért térnek vissza, hogy eltüntessék a nyomokat“

– fűzte hozzá.

Szóba került a magyar állam szlovákiai ingatlanvásárlása is. Ezzel összefüggésben Kollár szerint gyorsan és határozottan kell védekeznünk, és elő kell készítenünk a szlovák föld védelméhez szükséges jogszabályokat. „Ha agrárszakemberek vennék meg, nem lenne probléma. Ha valamilyen állam céltudatosan vásárol földet és ingatlant, akkor ez veszélyes lépés“ – jegyezte meg a parlament elnöke.

TASR