Kollár kedden kerekasztalozik a kormány megbuktatásáról az ellenzékkel, képviselője viszont már konkrét javaslatot nyújtott be a parlamentbe

2022. január 14. - 16:44 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök keddre hívta össze a népszavazásról szóló kerekasztalt, azoknak a pártoknak küldött meghívót, amelyeknek van képviseletük a parlamentben – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michaela Jurcová, Kollár szóvivője.

Kollár kedden kerekasztalozik a kormány megbuktatásáról az ellenzékkel, képviselője viszont már konkrét javaslatot nyújtott be a parlamentbe
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Richard Sulík, az SaS elnöke máris közölte, hogy nem vesz részt a megbeszélésen.

„Nem létezik semmilyen ok egy ilyen kerekasztal megrendezésére” - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Meghívót kapott a Hlas-SD is, amelynek nincs saját parlamenti frakciója. Patrícia Medveď Macíková, a párt szóvivője megerősítette, hogy részt vesznek a találkozón. Milan Uhrík EP-képviselő, a parlamenten kívüli Republika párt elnöke bejelentette, hogy szintén kapott meghívót, és részt vesz a kerekasztalon.

Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke már a hétvégén közölte, hogy nem vesz részt ilyen kerekasztalon, mert

teljesen elfogadhatatlan „a maffia képviselőivel tárgyalni arról, hogyan térhetne minél hamarabb vissza a hatalomba a maffia”.

Az OĽaNO közleménye szerint az ügy szakértőkre tartozik, és „nincs értelme bonyolult alkotmányjogi kérdésekben olyan politikusokkal tanácskozni, akik még egy népszavazási kérdést is képtelenek rendesen megfogalmazni”. „Az OĽaNO nem arra kapott felhatalmazást a parlamenti választáson, hogy korrupt politikusokkal és szélsőségesekkel tárgyaljon” - közölte a TASR-rel Peter Dojčan, a párt médiaosztályának tagja.

Boris Kollár korábban kijelentette, egyetért azzal, hogy az emberek népszavazáson dönthessenek a választási ciklus lerövidítéséről, de mint mondta, koalíciós partnerei ezt nem támogatják.

Mindeközben viszont Miloš Svrček, a Sme rodina parlamenti képviselője alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentbe, melyben arra tesz javaslatot, hogy alkotmánytörvénnyel és népszavazással is lerövidíthető legyen a választási ciklus.

Javaslatában szerepel az is, hogy egy ilyen referendumot nem lehetne megtartani a választásokat követő első évben, illetve a választási időszak utolsó évében. Ha viszont egy ilyen célú referendumot megtartanak, és az sikeres, a parlament elnökének hét napon belül ki kellene írnia a választások időpontját. Javaslata 2024. március 1-jétől lépne hatályba, tehát a mostani választási ciklust már nem érintené.

Tavaly 600 ezer aláírást gyűjtöttek az ellenzéki pártok a szakszervezetekkel egy ilyen népszavazás kiírása céljából, az államfő ezt követően kikérte az Alkotmánybíróság véleményét, amely 2021 júliusában azt a döntést hozta, hogy alkotmánysértő lenne népszavazásra bocsátani a választási ciklus lerövidítéséről szóló kérdést. Zuzana Čaputová ezután kijelentette, abban az esetben kiírná a népszavazást, ha a parlament elfogadná az ehhez szükséges alkotmánymódosítást, majd megszavazná azt a határozatot, amellyel az elnöki hivatalt kéri a referendum kihirdetésére.