Kollár kerekasztalt akar összehívni a választási időszak lerövidítéséről szóló népszavazás témájában

2021. december 29. - 13:52 | Belföld

Kerekasztalt akar összehívni a parlamentben képviselt politikai pártok vezetőivel január elejére Boris Kollár (Sme rodina) házelnök.

Kollár kerekasztalt akar összehívni a választási időszak lerövidítéséről szóló népszavazás témájában
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Kollár szeretné meghívni Ivan Fiačant, az Alkotmánybíróság elnökét is, célja ugyanis, hogy kompromisszum szülessen a kérdésben. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint nincs konszenzus a koalícióban. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter kijelentette, még nem zárták le a témát.

A Sme rodina elnöke egyetért azzal, hogy az embereknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy népszavazáson fejezzék ki véleményüket azzal kapcsolatban, hogy le akarják-e rövidíteni a választási időszakot. „Csak egy dolgot tehetek: január elején kerekasztalt hívok össze, ahova meghívom a parlamentben lévő koalíciós és ellenzéki pártok összes vezetőjét, és megpróbálunk megoldást találni” – mondta a TASR-nek.

Úgy látja, a módosítás elfogadása esetén már a következő parlamenti ciklus lerövidítésére is lehetőség nyílik.

Idén nyáron az alkotmánybírósághoz fordult Zuzana Čaputová államfő azzal, hogy a taláros testület bírálja el, összhangban van-e az ellenzéki pártok népszavazási kezdeményezése az alkotmánnyal. Az Alkotmánybíróság azonban kimondta, hogy nem tartható népszavazás az előrehozott választásokról. A Smer-SD és a Hlas-SD több mint 600 ezer aláírást gyűjtött a népszavazás támogatására.


(TASR)