Kollár a koalícióból való kilépés árán sem akar hallani a bíróságok refomjáról, Kolíková szerint van rá mód, hogy megegyezzenek

2021. október 11. - 13:41 | Belföld

Mária Kolíková igazságügyi miniszter lát rá esélyt, hogy meg tudnak egyezni a Sme rodinával a bírósági térkép átrajzolásáról.

Kollár a koalícióból való kilépés árán sem akar hallani a bíróságok refomjáról, Kolíková szerint van rá mód, hogy megegyezzenek
Boris Kollár és Mária Kolíková (Fotó: TASR - archív)

A miniszter erről a hétfői sajtótájékoztatóján beszélt, reagálva a Sme rodina elnökének kijelentéseire. Boris Kollár korábban úgy fogalmazott, hogy mozgalma pillanatnyilag nem támogatja a bírósági térkép módosítását, akár a kormánykoalícióból való távozás árán sem.

„Úgy gondolom, van mód rá, hogy megegyezzünk” – jelentette ki Kolíková, hozzátéve, amíg megérkezik a módosításról szóló anyag a tárcaközi egyeztetésről a kormány elé, van rá idő, hogy tárgyaljanak róla a koalícióval és a Sme rodinával.

Kollár bírálta a Vranov nad Topľou-i és a homonnai bíróságok tervezett összevonását, Kolíková azonban elképzelhetőnek tartja, hogy megtarthatják a másikat is kirendeltségként.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a bírói térkép javasolt reformjának keretén belül elsősorban az igazságszolgáltatás elérhetőségét szeretnék megoldani. Azt állítja, hogy az emberek életükben egyszer vagy kétszer fordulnak bírósághoz, és ha gyorsabbak és igazságosabbak lesznek a döntések, valószínűleg hajlandóak lesznek messzebbre is elutazni.

A bírósági térkép átrajzolása által változhat a megyei és a járási bíróságok struktúrája, a járásbírósági körzetek számát 54-ről 30-ra csökkentenék.

Boris Kollár a hétfői sajtótájékoztatóján Vranov nad Topľou-ban kijelentette, hogy a mozgalma nem támogatja a kórházak és a bíróságok reformját a jelenlegi formájában, akkor sem, ha emiatt ki kell lépniük a koalícióból.


(TASR)