Kollár lekezelt Kövérrel

2020. június 30. - 14:33 | Belföld

A regionális kapcsolatok, a nemzeti közösségek erősítése és az uniós érdekérvényesítés területén is erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése - ebben állapodtak meg közös budapesti találkozójukon a szlovák és a magyar parlament elnökei, Boris Kollár és Kövér László.

Kollár lekezelt Kövérrel
Boris Kollár és Kövér László kézfogása a budapesti Országházban (Fotók: MTI)

Kövér László a budapesti Országházban fogadta Boris Kollár szlovák házelnököt, majd a tárgyalásukat követő közös sajtónyilatkozatban kiemelték: egyetértettek abban, hogy az elmúlt időben egyébként is sikeres regionális együttműködést, a visegrádi csoportot (V4) igyekeznek a maguk eszközeivel még sikeresebbé tenni.

Emellett abban is egyetértettek, hogy a nemzeti közösségeknek fontos összekötő szerepe, ereje van. Kövér hozzátette: az új szlovák kormány hivatalba lépése óta eltelt idő reményre ad okot, hogy a nemzeti közösségek tekintetében is fejlődést érhetnek el.

Kollár hangsúlyozta, hogy ugyanúgy célja megtartani a jó magyar-szlovák kapcsolatot, ahogy azt pár héttel ezelőtti budapesti látogatásán Igor Matovič kormányfő is kinyilvánította.

"Biztosítottam a házelnök urat arról, hogy létérdekünk a V4-ben történő együttműködés, amit - amellett, hogy tovább támogatunk - fejlesztenünk is kell"

- jelentette ki a találkozót követően Kollár.

Kövér László úgy látja, lényeges a két ország együttműködése az Európai Unió jövője szempontjából is. Az EU Magyarország és Szlovákia, valamint a két országban élők számára is egy olyan érdekérvényesítési keretet jelent, amelyben jobban megtalálhatják a boldogulásukat, de mivel az unióban vannak régi és új, nagy és kicsi, erős és kevésbé erős tagállamok, fontos, hogy egymást segítve, együttműködve próbálják meg a nemzeti érdekeiket érvényesíteni, mert így nagyobb súlyt képviselnek - mutatott rá a magyar házelnök.

A szlovák házelnök, Boris Kollár emlékeztetett: első hivatalos útja Prágába vezetett, a második Budapestre, amivel azt kívánta jelezni, hogy mennyire fontosak a legközelebbi szomszédok, és milyen jók a velük ápolt kapcsolatok.

Kollár jelezte: sok kérdésben egyetértettek magyar partnerével, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is nagyon jók lehetnek a magyar-szlovák kapcsolatok.

(MTI/TASR/parameter)