Kollár is lezárná a szlovák-magyar határt, Šimečka szerint ez nem oldana meg semmit

2023. szeptember 16. - 13:52 | Belföld

Boris Kollár házelnök, a Sme Rodina vezetője támogatja a keddre összehívott rendkívüli parlamenti ülést, illetve kijelentette a szlovák-magyar határ ideiglenes lezárása mellett teszi le a voksát - mondta a politikus az RTVS Sobotné dialógy című műsorában. Vitapartnere a PS elnöke, Michal Šimečka volt.

Kollár is lezárná a szlovák-magyar határt, Šimečka szerint ez nem oldana meg semmit
Boris Kollár (TASR)

Kollár szerint a határ közelében élő magyarországi állampolgárok simán átjutthatnak majd a határon, az ellenőrzések főleg a kamionokat és kisebb teherautókat fogják érinteni. Szerinte az országos rendőrfőkapitány azon kijelentését - mely szerint nincs elegendő ember arra, hogy a teljes határszakaszt ellenőrzés allatt tartsák - a házelnök egyszerű kifogásnak minősítette.

Michal Šimečka szerint a lezárások nem jelentenének megoldást. A problémát az ideiglenes tartózkodási engedélyről szóló törvény megváltoztatása jelentette volna, amelyet még Robert Fico terjesztett be a kormányzása alatt. Szerinte a szlovák parlament, és főleg a Smer-SD képviselőinek a migrációs válsághoz való hozzáállása egyszerű képmutatás. A PS elnöke szerint a a schengeni külső határokon védelmére is több hangsúlyt kéne fektetni, szerinte az igazi probléma a magyarországi oldalon van. A PS egyetlen parlamentben lévő független képviselője nem fogja támogatni a keddre összehívott ülést.

Šimečkához hasonlóan Ódor Lajos is hasonló dolgokat mondott a mai helembai sajtótájékoztatóján: