Kollár maga fogja indítványozni a rendkívüli ülést, amelyen a leváltásáról szavaznak majd

2020. július 7. - 09:14 | Belföld

Egyelőre úgy néz ki, hogy mégis lesz rendkívüli parlamenti ülés, amelyen Boris Kollár (Sme rodina) házelnök leváltásáról szavaznak majd.

Kollár maga fogja indítványozni a rendkívüli ülést, amelyen a leváltásáról szavaznak majd
Fotó: TASR

Kollár valószínűleg maga kezdeményezi majd a bizalmi szavazást. A TASR hírügynökségnek több koalíciós forrás is megerősítette, hogy a házelnök a kedden 13 órakor kezdődő parlamenti ülésen fogja indítványozni a bizalmi szavazást.

Az SaS és a Za ľudí frakciója még tárgyal arról, hogy hogyan szavaznak majd. Mindkét koalíciós párt korábbi álláspontja az volt, hogy Kollárnak magának kellene lemondania.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióelnöke hétfőn bejelentette, Kollár a Sme rodina frakciójának teljes támogatását élvezi.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí és az SaS koalíciós párt is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a hétvégén úgy fogalmazott, hogy a Kollár leváltásáról szóló szavazás esetén az SaS és a Za ľudí „behúzná a farkát”.

A házelnök állítja: legálisan szerezte a mesteri fokozatot, de a politikában többé nem fogja használni azt. Nem zárta ki, hogy lemond, ahogy azt sem, hogy a Sme rodina kilép a koalícióból.


(TASR/para)