Kollár nem kobozná el a korrupt tisztviselők vagyonát

2021. szeptember 25. - 13:13 | Belföld

A Sme rodina kormánypárt és a parlament elnöke, Boris Kollár nem kobozná el a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyek vagyonát.

Kollár nem kobozná el a korrupt tisztviselők vagyonát
Boris Kollár (Fotó: TASR)

"Kapjanak büntetést és pénzbírságot"

- nyilatkozta Kollár a Pravda napilapnak adott interjújában azokról, akiket kenőpénz elfogadása miatt vonnak felelősségre a hatóságok. Elmondása szerint a Sme rodina továbbra is azt akarja, hogy a bűnüldöző szervekkel együttműködő gyanúsítottak bizonyítékokkal támasszák alá beismerő vallomásaikat - ami egyébként eddig is így működött.

Boris Kollár továbbra is elutasítja azt, hogy a parlament változtatásokat hajtson végre az elhíresült 363-as paragrafuson, amely alapján a főügyész nemrég megszüntette az eljárást Vladimír Pčolinský ellen, akit korábban a Sme rodina jelölt a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) élére.

A parlament elnöke kritikával illette a NAKA-t és a Speciális Ügyészi Hivatalt is, valamint a jelenleg előzetes letartóztatásban ülő NAKA-vizsgálótisztekkel kapcsolatban megjegyezte: várhatóan további gyanúsításokra is sor kerül.

"A gyanúsított vizsgálótisztek a speciális ügyészséghez tartoztak, és vannak bizonyítékok, amelyek alapján történtek ott tisztességtelen dolgok is. Nagyon valószínű, hogy további személyek is meggyanúsításra kerülnek"

- nyilatkozta Kollár. Azzal az alkotmánymódosítással, amellyel egyes kormánypárti politikusok önállósítani szeretnék a főügyészségtől a speciális ügyészséget, Kollár nem ért egyet.

"Jogköröket vegyünk el a főügyésztől, hogy azokat Daniel Lipšicnek adjuk? Ezt Lipšic nyugodtan elfelejtheti"

- tette világossá álláspontját a pártelnök. Boris Kollár említést tett arról is, hogy a Veronika Remišová vezette kormánypárt, a Za ľudí gyengülése miatt a koalíciós szerződés módosítását fogja javasolni. Szerinte ezt az indokolja, hogy Remišovának parlamenti képviselőkkel kéne garantálnia pozícióit a kormányban.

"Szerezzen képviselőket, ahol akar, lehet, hogy párat Matovič is kölcsönad neki"

- tette hozzá Kollár, aki hasonlóan arrogáns stílusban nyilatkozott a Pravdának adott egész interjú során.

(parameter)