Kollár: Nem szegtük meg a koalíciós szerződést

2021. június 17. - 09:21 | Belföld

Nem szavaztunk az ellenzékkel, nem szegtük meg a koalíciós szerződést – jelentette ki a Sme rodina elnöke, Boris Kollár a szerdai rendkívüli parlamenti ülés után, amelyen az ellenzék Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert akarta leváltani.

Kollár: Nem szegtük meg a koalíciós szerződést
Fotó: TASR

Kollár elmondta, örül, hogy Mikulecet nem sikerült leváltani, bár pártjának több képviselője is tartózkodott a bizalmi szavazáson. A parlament elnöke szerint a koalíció egyértelműen jelezte, nem adják fel.

A bizalmi szavazáson a Sme rodina 17 képviselője közül 9-en tartózkodtak. A minisztert hatan támogatták, Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská pedig nem vettek részt a szavazáson.

Kollár kiemelte, a Smer-SD kormányzásának eredményeit látjuk még ma is, ami a bizalmatlanságot illeti a bűnüldöző szervek felé. „Meg kell büntetnünk ezeket a szélhámosokat, én minden nyomozást támogatok, de ezeknek a törvényes kereteken belül kell történniük” – fűzte hozzá. Szerinte minden bűnüldöző egységnek szabad kezet kellene kapnia, hogy senki ne avatkozhasson bele a munkájukba.

Pčolinský már röviddel a szavazás előtt jelezte, hogy nem lesz jelen. „Az álláspontom teljesen egyértelmű, ahogy az elmúlt napokban tett kijelentéseim is, amelyek mellett kiállok” – mondta.

A parlamenti képviselők a szerdai rendkívüli parlamenti ülésen nem váltották le Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert. A jelen lévő 135 képviselő közül 72 Mikulec mellett tette le a voksát. A bizalmatlansági indítványt 53 képviselő támogatta, mind ellenzékiek. Tízen tartózkodtak.

A Mikulec leváltását célzó rendkívüli ülést, mely kedden vette kezdetét, az ellenzéki Smer-SD indítványozta, miután felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálhatta több kázus kivizsgálását.

Két koalíciós képviselő, az előzetes letartóztatásban ülő ex-SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský testvére, Peter Pčolinský, a Sme rodina frakciójának elnöke és Adriana Pčolinská (Sme rodina) korábban azt mondták, a miniszter leváltása mellett teszik le a voksukat.


(TASR/para)