Kollár nem tudja felfogni, miért kellett hat héttel a parlamenti választások előtt egy ilyen NAKA-akció

2023. augusztus 17. - 16:46 | Belföld

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke a parlamenti választásokba való beavatkozásnak tartja a NAKA csütörtöki akcióját.

Kollár nem tudja felfogni, miért kellett hat héttel a parlamenti választások előtt egy ilyen NAKA-akció
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Mint ismert, csütörtökön több személy ellen eljárást indított a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Végkifejlet akció keretében. Köztük van Peter Košč szökésben lévő vállalkozó, Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője, Michal Aláč, az SIS jelenlegi igazgatója, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, az SIS volt munkatársa. A gyanú szerint a szervezet bűnözői csoport igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarták a bűnüldöző szerveket. További két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek.

Kollár nem érti, miért hat héttel a parlamenti választások előtt hajtott végre egy ilyen akciót a NAKA.

Azt állítja, nem áll kapcsolatban sem a gyanúsított Vladimír Pčolinskývel, a Szlovák Titkosszolgálat korábbi vezetőjével, sem a jelenlegi igazgatójával, Michal Aláčcsal.

Vladimír Pčolinský a Sme rodina parlamenti képviselőjének, Peter Pčolinskýnak a testvére, az SIS igazgatói posztja pedig épp a Sme rodinához tartozik. Vladimír Pčolinskýt, azzal gyanúsították, hogy kenőpénzt fogadott el Zoroslav Kollár ismert, multimilliomos ügyvédtől és vállalkozótól azért cserébe, hogy a titkosszolgálatnál szüntesse meg a figyeltetését.

"Régebben volt itt egy csoport, amely bitorolta az igazságszolgáltatáshoz való jogot, most pedig van egy másik, amely a maga feje után megy – mondta a NAKA-nyomozókról, akiket korábban „Čurilla maffiájaként” emlegetett.

Kollár szerint aki szembeszáll velük, annak mennie kell – példaként említette Ivan Šimko belügyminisztert említette, aki nemrégiben, röviddel hivatalba lépése után távozott, miután élesen bírálta a rendőrséget.

"A pokolba vezető út gyakran a legjobb szándékkal van kikövezve" - ​​mondta Kollár, hozzátéve, hogy minden bűncselekményt jogi úton kell bizonyítani.


(parameter)