Kollár: Renoválni akarjuk az európai házat, nem lerombolni

Nem akarjuk lerombolni és elhagyni az európai házat, hanem inkább renoválni szeretnénk azt. Ezt Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti képviselő jelentette ki hétfőn Pozsonyban, a Nemzetek és a Szabadság Európája mozgalom által szervezett konferencián. A rendezvényen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke is felszólalt. Ő is elvetette az Európai Unióból való kilépés gondolatát, hozzátéve: Európát belülről akarja megváltoztatni.

Kollár: Renoválni akarjuk az európai házat, nem lerombolni
Fotó: TASR

Kollár rámutatott: ha a mozgalma óvni akarja a hagyományokat, az európai határokat és a családokat, máris jön az ún. „elit”, és kezdi a megbélyegzést. „Egyik napról a másikra szélsőségesekké váltunk” – jelentette ki a konferencián a Sme rodina mozgalom vezetője. Kollár azonban az „extrémizmus” kifejezésen azt a váltakozó politikai hatalmat érti, amely „30 éve extrém módon lop, hazudik és félrevezeti a nemzetet.” Hozzátette: vissza kell térni a gyökereinkhez és a józan észhez.

Le Pen szerint Európában jelentős politikai változásokra van szükség. „Európa ugyanis jelenleg megtagadja a nemzetektől a saját létezés és a saját vélemény jogát. Ezt a nemzetek és az emberek természetesen elutasítják. A politika továbbra is az oligarchákat szolgálja. Nagyon fontos, hogy a soron következő európai választások egyensúlyt teremtsenek a nemzetek és a globalizáció között” – fejtette ki. Hozzátette: nem támogatja az Európai Unióból való kilépést, mivel szerinte új lehetőségek adódtak, melyeket kihasználva Európát belülről is meg lehet változtatni.

A konferencia külföldi résztvevői a politikai programjukat hangsúlyozták, melynek legfontosabb pontja az Európai Unióba irányuló migráció elutasítása. Failos Kranidiotis, a görög Új Jobboldal párt elnöke Európa két legnagyobb ellenségeként a globalizációt és a neoliberálisokat tüntette fel. A Szuverén nemzetek Európája címet viselő találkozón a Sme rodina parlamenti mozgalom a Nemzetek és a Szabadság Európája mozgalom franciaországi, görögországi és ausztriai képviselőit látta vendégül.


TASR