Kollár szerint, ha ellenzékben lennének, Mikulec leváltására szavaznának, de most talán még a koalíciót választják

2022. április 27. - 12:09 | Belföld

Felháborítónak tartja Boris Kollár, hogy a rendőrség a Sme rodina képviselőjét, Martin Borguľát gyanúsítja, és az erről szóló határozat még azelőtt kiszivárgott, hogy azt Borguľa megkapta volna. A képviselő ártatlannak és áldozatnak tartja magát. Kollár szerint képviselőjüket azért akarja megvádolni a rendőrség, hogy mondhassa, nemcsak az ellenzéki képviselőkkel szemben járnak el keményen. A házelnök ugyan várhatóan nem szavazza meg Mikulec leváltását, de szívesen venné, ha magától távozna.

Kollár szerint, ha ellenzékben lennének, Mikulec leváltására szavaznának, de most talán még a koalíciót választják
Kollár megvédte Borguľát (Fotó: TASR)

Nem változott semmi az elmúlt két évben az igazságszolgáltatás területén jelentette ki felháborodva Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke. Az háborította fel, hogy pártja parlamenti képviselőjét, Martin Borguľát várhatóan korrupciós ügyben meg fogja gyanúsítani a rendőrség. Kollár elégedetlen a belügyminiszterrel és Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal is. „Mindenféle tévéműsorokba jár, ahol összevissza beszél” – üzente Hamrannak Kollár.

A házelnök ezzel azt kifogásolta, hogy az országos rendőrfőkapitány a héten jelezte, hogy egy újabb parlamenti képviselő ellen is folyik eljárás, és várhatóan kérni fogják majd az előzetes letartóztatását.

Zsarolták vagy ő kent meg egy rendőrt?

Sajtóinformációk szerint ez a képviselő Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője lesz. Borguľa 2018-ig a Smer képviselője volt, és 2018-ban indult Pozsony-Óvárosban a polgármesterjelölti posztért. Borguľa szerint az ellene folyó eljárás is erről szólhat, de szerdán részleteket nem akart elárulni, mert még nem kapta meg a rendőrség határozatát, és az ügyben korábban károsultként szerepelt.

„2018-ban, az önkormányzati választások előtt egy közvetítőn keresztül 50 ezer eurót követelt tőlem a rendőrség egy képviselője, ellenkező esetben rám törte volna a NAKA az ajtót és medializálták volna az ügyet” – magyarázta a képviselő.

Ezért kifizette az 50 ezer eurót. Az ügy két évvel később indult újra, amikor a zsarolást közvetítő ismerőse feljelentést tett. A rendőrség tavaly hallgatta ki Borguľát károsultként és tanúként. Most úgy véli, hogy károsultból elkövetővé minősítette át őt a rendőrség.

Sajtóhírek szerint azonban az ügy nemcsak ebből az 50 ezer eurós kenőpénzből áll.

Az ügyet megszellőztető Zregionu.sk szerint az ügyben összesen 180 ezer euró kenőpénz cserélt gazdát, és a Pozsonyi Vízművek megrendeléseivel függ össze, amelyeket állítólag Borguľa városi képviselőként befolyásolni tudott.

A NAKA múlt héten végrehajtott Inferno - 8. kör (Inferno – 8. kruh) akció keretében több embert is letartóztatott, köztük Martin Ciriakot, az SIS munkatársát is. Várhatóan ebben az ügyben szerepel majd gyanúsítottként a Sme rodina képviselője.

„Mi változott az elmőlt két évben?”

Boris Kollár szerint az ügy és annak körülményei azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatásban semmi sem változott az elmúlt két évben: a kiszivárgott információkkal ugyanúgy visszaélnek és zsarolnak, mint az előző kormány idején. „Mi változott az elmúlt két évben? – tette fel a kérdést Kollár, mivel szerinte ma is ugyanúgy zsarolják a vállalkozókat a rendőrségtől kiszivárgó információkkal, mint a korábbi Smer-kormány idején. – Ez a jogállam visszaállítása? Mit tett a belügyminiszter az elmúlt két évben?”

Úgy véli, Borguľa ellen csak ezért indított eljárást a rendőrség, hogy megmutathassa: nemcsak az ellenzék képviselővel, hanem a kormánypártok képviselőivel is keményen jár el.

Ennek ellenére a Sme rodina várhatóan nem fogja támogatni Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltását, amit a Smer kezdeményezett. Az ezt célzó rendkívüli parlamenti ülés ma délután kezdődik. Kollár tegnap felháborodásában kijelentette, hogy a leváltásra fog szavazni.

„Mikulec az a miniszter, akit a leggyakrabban próbálnak meg leváltani. Mi még sohasem szavaztunk a leváltása ellen, ezzel is kifejeztük a véleményünket” – mondta Kollár.

A Sme rodina általában tartózkodott, habár voltak olyan képviselői, akik megszavazták a miniszter elleni bizalmatlansági indítványt. Ennek ellenére várhatóan nem szavazzák meg a leváltását.

„Vannak valamilyen koalíciós megegyezések, vannak valamilyen szerződések, amelyek kötnek bennünket. De elvben, ha ellenzéki párt lennénk, biztosan a leváltására szavaznánk” – jelentette ki Kollár.

Még durvábban reagált, miután megtudta, hoyg Milan Vetrák, az OLaNO parlamenti képviselője kijelentette, hogy Borguľának le kellene mondania képviselői mandátumáról. Vetrák helyi, pozsonyi képviselőként úgy ismeri Borguľát, mint akinek gyanús üzleti ügyei voltak. „Ha komoly a korrupciós gyanú, akkor az OĽaNO szempontjából nem tartom elképzelhetőnek, hogy egy ilyen képviselő tagja maradjon a parlamenti frakciónak, és egyáltalán, képviselő legyen a parlamentben” – jelentette ki Vetrák.

Kollár erre még durvábban nyilatkozott Mikulecről.

„Ebben az esetben én nyilvánosan felszólítom Mikulec minisztert, hogy végre távozzon a belügyminiszteri posztról. Ha már itt tartunk” – jelentette ki Kollár.

A belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról még tárgyalni fog a Sme rodina parlamenti frakciója.

- lpj -