Kollár szerint a reformokhoz való hozzáállásával nem a kormány ellen megy, ellenkezőleg, így menti meg azt

2021. október 24. - 15:44 | Belföld

Ha a kórházreform elnyeri a régiók támogatását, a Sme rodina mozgalom megszavazná azt, mondta Boris Kollár a párt és a parlament elnöke vasárnap a TA3 V politike című műsorában. Elégedetlen a bírósági térkép új verziójával is. A nemzeti parkokat érintő reform kapcsán azt mondta, közelednek a kompromisszumhoz. A parlmaenten kívüli Hlas-SD párt vezetője, Peter Pellegrini kijelentette, hogy a reformok körüli vita a kormány amatőrségét mutatja. Szerinte az egészségügy a jövőre nézve változtatásokat igényel, amire fel kell készíteni az érintetteket.

Kollár szerint a reformokhoz való hozzáállásával nem a kormány ellen megy, ellenkezőleg, így menti meg azt
Boris Kollár (TASR)

„Tisztában vagyunk azzal, hogy reformokra van szükség, és meg is akarjuk azokat valósítani“ – mondta Kollár.

Nem lehet azonban reformot készíteni a reformért, és a régiókat sem lehet figyelmen kívül hagyni, húzta alá.

„Ha zöld utat kapnak a régióktól, akkor arra szavazunk“ – mondta. Kollár azt állítja, hogy a régiókban nyereségesek a kórházak. Bírálja, hogy a minisztérium emberei nem voltak a régiókban, csak „az asztal mögül“ hoznak döntéseket.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) kijelentéseit, miszerint a kórházakat nem fogják bezárni, „üres frázisnak“ minősítette.

Kollár azt állítja, hogy a hozzáállásával nem a kormány ellen akar menni.

„Megmentem ezt a kormányt azzal, hogy figyelmeztetem, hogy nem tudjuk megreformálni az országot“

– tette hozzá. A Pellegrini körüli parlamenti képviselők nem szavazzák meg a tervezetet, Kollár még nem tudja, hogy a reform átmegy-e a Sme rodina szavazatai nélkül.

Pellegrini végezetül azt kérdezte, miért nem újítanak fel kórházakat, például Besztercebányán vagy Ružinovban. Kollár szerint az államnak új kórházat kellene vásárolnia.

A Hlas-SD vezetője szerint a költségvetési tervezet nem utal arra, hogy válság van az egészségügyben, és fennáll az orvosok távozásának veszélye.

Ezért legalább 500 millió euró egészségügyre való átcsoportosítását javasolja.

Kollár egyetért azzal, hogy az egészségügy költségvetését növelni kell.

A parlament vezetője szerint nem a bíróságokat kell bezárni, hanem új felszerelést kell vásárolni nekik, vagy több magas rangú bírósági tisztviselőt kell szerezni. Pellegrini szerint az igazságszolgáltatási térkép reformja teljesen rosszul van előkészítve. Kollár szerint nem reális, hogy a javaslat november 5-ig végigmenjen az első olvasaton. Azzal viszont nincs gondja, hogy Mária Kolíková marad az igazságügyi miniszter. Pellegrini szerint már régóta bebizonyosodott, hogy Kolíková elbukik.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter (Sme rodina) élvezi Kollár támogatását. Szerinte nem kell lemondania a covid segélyekkel való visszaélés miatt. Pellegrini szerint Krajniak nem győzte meg a parlament szociális ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjait, ezért visszahívással kell szembenéznie.

Kollár szerint a nemzeti parkok reformja kapcsán kompromisszumra juthatnak. „Beszélni fogunk a régiókkal is. Teljesen más formában kell megcsinálnunk ezt az egészet, továbbléptünk, vannak kompromisszumos javaslatok. Elmegyünk, hogy megállapodjunk a régiókkal.“

Kollár azt várná, hogy Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatot terjesszen elő az áfa ideiglenes eltörlésére, ahogy a cseh kormány tette.

Ő támogatná. Pellegrini elmondta, hogy képviselői áfacsökkentést javasoltak, és a koalíció elutasította.

Kollár szerint Lengvarský és Branislav Gröhling oktatási miniszter (SaS) nagyobb aktivitást fejthetne ki a járvány elleni küzdelemben.

TASR