Kollár: Támogatom a társadalom megtisztítását, de az törvényesen történjen!

2021. szeptember 19. - 14:06 | Belföld

A Sme rodina mozgalom támogatja a kormány társadalomtisztító programját, de ezt törvényesen kell megtenni. Az RTVS O 5 minút 12 című vitaprogramjában ezt Boris Kollár, a Sme rodina és a Parlament elnöke jelentette ki.

Kollár: Támogatom a társadalom megtisztítását, de az törvényesen történjen!
Boris Kollár (TASR)

Kollár szerint, ha az OĽaNO vezetője, Igor Matovič a Sme rodina nélkül akar tovább kormányozni, akkor arról beszélni fognak a kaolíciós ülésen. A parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini most nem akar foglalkozni a választások utáni együttműködéssel, mivel a választások még odébb vannak. Így reagált a Smer-SD vezetőjének, Robert Ficonak az egyesülési ajánlatára.

„Nem állok a megtisztulás útjába. Azt gondolom, mindazoknak, akikre vonatkozóan bizonyíték áll a rendelkezésünkre, igazságos eljárás elé kell állítani“

– reagált Kollár Matovič szavaira, mely szerint, ha a Sme rodina akadályozni fogja a megtisztítást, akkor a koalíció nélkülük fog kormányozni.

„Matovič megint csak fenyegetőzik, Boris Kollár lellkiismeretére akar hatni, hogy eldöntse melyik oldalhoz akar tartozni“

– mondta Peter Pellegrini. Szerinte a legjobb, ami Szlovákiával történhet az a kormány bukása, hogy az emberek újra tudjanak választani. Kollár megérti, hogy Pellegrini nem akarja megvárni a rendes választásokat, de nem akarja visszaengedni a maffiát.

„Támogatni fogom ezt a kormányt, még akkor is, ha hibázunk. Határozottan jobb, mint ha a Fico féle maffia visszatérne“

– tette hozzá.

Kollár elutasítja, hogy létezne olyan csoport, melynek meg van kötve a keze, hogy kit ítél el és kit nem.

Pellegrini bírálta, hogy a biztonsági tanácskozás eredménye egy munkacsoport létrehozása. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerinte visszahívhatná Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert, és kinevezhetné a rendőrség vagy a NAKA vezetőjét, és visszaállíthatná a hierarchiát.

Ha Mikulec leváltásáról fognak szavazni, a Sme rodina nem lesz mellette, mondta Kollár. Kollár szerint a belügyminiszternek rendelkeznie kell azzal a jogkörrel, hogy leváltsa a rendőrségi elnököt és a NAKA elnökét.

Pellegrini szerint Fico úgy mutathatja ki együttműködési szándékát, hogy aláírja a miniszterelnök leválátására irányuló rendkívüli ülést összehívó papírt.

„Most nincs itt az idő erről beszélni. Ha majd tudni fogom az előrehozott választások időpontját, akkor tárgyalhatunk a választások előtti és utáni együttműködésről“

– reagált erre Fico.

Kollár emlékeztetett arra, hogy minden pártnak garantálnia kell a parlamenti képviselőket, és a Za ľudí már nem képes erre. „A helyzet megváltozott, nem tehetünk úgy, mintha nem nyitnánk meg a szerződést. Újra kell nyitnunk a koalíciós szerződést, és meg kell állapodnunk az újraelosztásban“ – tette hozzá. Azt szeretné, ha a jövőben – a Szlovák Köztársaság alkotmányával összhangban – népszavazás útján is le lehetne rövidíteni a választási időszakot. Hozzátette, hogy a koalícióban elő fognak készíteni egy ilyen javaslatot.

TASR