Kollárék javaslatukkal megszívathatják Matovič pártját

2023. január 27. - 17:10 | Belföld

Kedden délután szavaznak az előrehozott választások szeptember 30-i időpontjáról, melyhez beérkezett egy javaslat a Sme rodina képviselőitől.

Kollárék javaslatukkal megszívathatják Matovič pártját
Fotó: TASR

Az Aktuality.sk szerint midnen előzetes egyeztetés nélkül csatolták a módosító javaslatukat a törvényhez, és ugyan semmitmondónak tűnik, jelentősebben is befolyásolhatja a politikai történéseket az elkövetkező hónapokban.

Miloš Svrček javaslatát 16 másik kéviselő, köztük Boris Kollár is aláírta, és ennek lényege, hogy módosítanának azon a legkorábbi határidőn, amikor a parlament elnöke kiírhatja az előrehozott választásokat. Az aktuális határozati javaslatban 130 nap szerepel, tehát Boris Kollár leghamarabb ennyi idővel a választások előtt írhatná ki azt hivatalosan. Ez viszont azt jelentené, hogy ha megszavazzák a szeptember 30-i időpontot, a hivatalos kiírással május 23-ig kellene várni.

Az ártatlannak tűnő indítvány ezt a határidőt növelné meg 242 napra. Ez a szám nem véletlen, ugyanis azt jelenti, hogy ha megszavazzák a dátumot, Boris Kollár akár már másnap kiírhatja a választásokat.

A módosítás jóváhagyására is egyébként 90 képviselői szavazatra van szükség, nemcsak az egészhez.

Svrček meg is indokolta a dátumot, nem látják ugyanis indokoltnak, hogy ha a parlament alkotmánytörvényben rögzíti a dátumot, akkor mire kellene még várni május végéig.

Csakhogy ennek a módosításnak volna egy olyan következménye is, hogy a választások kiírását követően már egyetlen párt sem változtathatna a nevén, amely részt akar rajta venni. De legalábbis a belügyminisztérium a névváltoztatást már nem jegyezné be.

Ez pedig már felvet néhány problémát. Először is Igor Matovičék formációja olyan névvel fut pillanatnyilag, hogy: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA. Na már most, a Zmena zdola a formációból már távozott, ők pedig nem tervezik ismét, hogy együtt indulnának, és ezt mindkét fél megerősítette.

Problémája adódhatna ezzel esetleg további pártformációknak, amelyek ezután jönnének létre. Mikuláš Dzurinda és Lucia Ďuriš Nicholsonová új pártját ez már nem befolyásolná, de a "demokratikus pártok" esetleges összefogását már komplikálhatná, ha még valamely párt változtatna a közös néven. Ki kellene ugyanis választaniuk egy párt nevét, amelynek a listáján indulnának.

(Aktuality.sk)