Kollárék lehiggadtak, nem égetnek fel minden hidat, hiszen már kint van a börtönből az emberük, szóval változhat is a törvény

2021. szeptember 3. - 10:34 | Belföld

A kormánykoalíciót látszólag nem ingatta meg a főügyész döntése, miszerint szabadon távozhat a börtönből a Sme rodina titkosszolgálati exvezetője. Maroš Žilinka azért hozhatott ilyen felszabadító döntést, mert van egy különleges jogköre, ami bizonyos esetekben lehetővé teszi számára, hogy megállítson eljárásokat. Most a koalíción belül futottak egy kört azzal, mit kezdjenek a főügyész rendkívüli lehetőségével. 

Kollárék lehiggadtak, nem égetnek fel minden hidat, hiszen már kint van a börtönből az emberük, szóval változhat is a törvény
Fotó: TASR

Maroš Žilinka utasítására kedden kiengedték a vizsgálati fogságból Vladimír Pčolinskýt, a titkosszolgálat volt igazgatóját, és néhány ismert - Jaroslav Haščák és Zoroslav Kollár - "nagyágyúhoz" hasonlóan vele kapcsolatban is eltörölték a korrupciós meggyanúsításról szóló határozatot. A miértet immár ismerjük, állítólag egy vádat nem lehet kizárólag megbánást tanúsító személyek, amolyan bűnbánók vallomásaira alapozni. A főügyész különleges jogkörei miatt a Za ľudí már csütörtökre összetrombitálta a koalíciós tanácsot és több órán keresztül egyeztettek, hogy megegyezzenek a büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó 363. paragrafusának sorsáról.

A Markíza TV információi szerint minden koalíciós partner javasolta a jogszabály módosítását, csak a Pčolinský révén érintett Sme rodina jelezte, inkább távozik a kormányból, mintsem az ügy miatt a jelzett törvényt hajlítgassák. Aztán Boris Kollár lecsillapodhatott, mert a parlament elnöke is hozzájárult a vitatott bekezdés módosításához. A kormánypártok vezetőinek sikerült megállapodniuk abban, hogy munkacsoportot hoznak létre a lehetséges változtatások megvitatására. Ennek vezetője Mária Kolíková igazságügyi miniszter lesz.

Hogyan törölhette a főügyész a Vladimír Pčolinský megvesztegetésére vonatkozó büntetőeljárást? A válasz a 363. paragrafus mögött bújik meg, amelyik különleges jogkört ad a legfőbb ügyész kezébe. A nonprofit szervezetek évek óta bírálják ezt a rendelkezést, arról nem beszélve, hogy a kormány a programnyilatkozatában is ígéretet tett a felhatalmazás leszűkítésére. A 363. bekezdés kimondja: A főügyész visszavonja az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha a döntés vagy az azt megelőző eljárás törvénysértő volt.

A vitatott bekezdés, amelyik most kiszabadította Vladimír Pčolinskýt a rácsok mögül, a múltban Jozef Majskýnak is segített. Később azonban jött Iveta Radičová kormánya, amelyik egy törvénymódosítással megakadályozta ezeket a gyakorlatokat.

(tvnoviny.sk)